Sivut

perjantai 26. toukokuuta 2017

Ulkoistettu Helsinki KV

Olin ilmoittanut Sagan Helsinki KV näyttelyyn jo ennen kuin huomasin että itse olisin töissä sinä päivänä. Tuli sitten hieman säätöä, mutta aika hyvin onnistui tuo ukoistaminen, vaikka itse sanonkin! N oli onneksi vapaana silloin, joten lupasi kuskata Sagan Tuomarinkartanon Vinttikoiraradalle, missä näyttelyt olivat, ja hoitaa häntä koko päivän siellä. Mariannella ei onneksi ollut omia koiria ilmoitettuna näyttelyyn ja lupasi esittään Sagan. Itse olisin tietysti todella mielelläni ollut mukana, myös siksi, että Tomarinkartanon näyttelyt ovat todella mukavia tapahtumia monine kojuineen ja lämpimine ilmapiireineen. Kuvia valitettavasti ei ole kuin junnuhandleri kehästä, kun en ollut paikalla. Muut kuvat ovat äitienpäiväkortteihin ottamiami kuvia.



Koiria oli ilmoitettu 18 kappaletta, joista noin puolet olivat narttuja. Sagan olin ilmoittanut valioluokkaan. Neiti oli edellisiltana ottanut oikein kunnon mutakylvyn, joka johti shampoopesuun keskellä yötä... Aamulla minä sitten lähdin töihin ja N ja Saga kohti näyttelyä. Paikan päällä Saga sai vielä pikatrimmauksen ja stten kehään. Sanotaan, että muta tekee hyvää iholle, ja näin näköjään myös koiran turkille, koska Saga liiteli PN2 VACACIB palkintopallille! Kuulemani mukaan oli esiintynyt todella todella kauniisti, ja kyllähän se sitä tekee kun on ammattilainen hihnan toisessa päässä eikä tylsä emäntä. ;) 


Tämän jälkeen minulle soitettiin töihin josko Sagaa vielä saisi lainata junnuhandleri kehiin. Saga ei ole ennen moisissa ollut, mutta kerta se on ensimmäinen. Junnuhandleri kehät olivat vasta iltapäivällä, joten ehdin itse paikalle napsimaan pari kuvaa. Emmin kanssa Saga sitten kirmasi kehässä, ja vaihtoi myös handleria yhdessä vaiheessa kun oli koiran vaihto kehässä. Lopussa alkoi Sagaa seisottaminen todella kyllästyttää, mutta muuten Emmi sai neidin seisomaan todella kauniisti. Lopputulos oli viides sija. 


Ei ollenkaan hullumpi päivä valeraskaalle ja innottomalle flatille! Tämän jälkeen suunnattiin mökille missä Saga sai pitää vapaapäivän, ja sitten alkoi viimeisen viikon tokotreenit ennen SM kisoja. Nyt jännittää jo toden teolla! Saga on koko viikon ollut todella väsynyt ja flegmaattinen, varmaan kuumuus ja valeraskaus ja kaikki samaan aikaan vaikuttavat... Joten sunnuntaina kaikki saavat pitää meille peukkuja ja käpäliä pystyssä!







maanantai 15. toukokuuta 2017

TOKOn valmennusrenkaan koulutuspäivä

Viikonloppuna järjestettiin Vantaan Ojangossa TOKOn Valmennusrenkaan koulutuspäivä. Kouluttajina toimi valmennusrenkaan jäsenet, ja jokainen koirakko sai 20 minuuttia kahdella kouluttajalla. Koska myös SM kilpailut järjestetään Ojangossa, oli erittäin hyvä että olin ilmoittanut meidät Sagan kanssa koulutukseen.

Lauantai-aamu oli aurinkoinen ja lämmin kun noin kymmenen aikaan pysäköin auton Ojangon parkkipaikalle. Olimme Sagan kanssa vasta iltapäiväryhmän koulutuksessa, joten aamupäivällä kuuntelin muita koulutuksia.

*Osa kuvista on SM TOKO joukkueen treeneistä ja Sennin käsialaa, ja osa viikonlopusta Baabun ottamia kuvia.*


Ensimmäisellä kouluttajalla tehtiin seuraamiseen liittyviä jutuja. Uudessa paikassa kun oltiin, Saga oli todella löysä ja seuraaminen oli jotain aivan katastrolfaalista. Toisaalta hyvä, että ongelma tuli kunnolla esille.

Seuraaminen:
- Namien häiriköinnin kautta vahvistaa mitä "fot" käsky tarkoittaa
- Hitaasti syttyvä koira -> keksi aktivointi juuri ennen seuraamiskaaviota



Huomattiin, että seuraaminen parantui aina hetken kuluttua kun oli tehnyt jotain pientä ennen. Nyt pitäisi siis itse pistää mietintämyssyyn mitä pientä aktiovointia tai aktivointisanaa voisi keksiä juuri ennen seuraamiskaaviota? Jotain mitä myös voisi käyttää keskellä koetta. Ideoita?

Toisella kouluttjalaa oli merkin kiertoa, VOI luokan luoksetulo ja liikkeiden välit.

Merkin kierto:
- Namipalkka merkin takana, vahvista ja auta alussa sivu käskyllä.
- Ohajukset, opettaa koiran juoksemaan ohjauksien välistä.




VOI luokan luoksetulo:
- Juokseminen kahden henkilön välillä, välillä pysäytys ja palkka henkilöltä joka on koiran takana
- Seis käsky eri paikoissa, paljon juoksuja läpi ettei ennakoi

Liikkeiden välit:
- Palkkaa myös "väliseuraamisesta" jotta se tulisi koiralle tärkeäksi

Aurinkoisen päivän olikin naama aivan punainen ja koira väsynyt. Emme ehkä saanet tästä koulutuksesta niin paljon irti kun oilisin toivonut, mutta jotain pientä miettimistä sitä aina saa. Jos ei muuta, niin oli todella hyvä päästä Ojankoon treenaamaan ja kokeilemaan pohjaa ennen SM kisoja.


Enään pari viikkoa SM TOKO-kisoihin, kohta iskee paniikki!

sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Sipoo RN kahden koiran voimin

Lauantaina tulin kotiin kolmen päivän koulumusiikkitapahtumasta Vaasasta oppilaiden kanssa. Hirveästi energiaa ei olisi ollut nousta kukonlaulun aikaan sunnuntaina näyttelyyn, mutta minkäs teet kun olin katsonut väärän päivänmäärän kalenterista ilmoitusta laittaessani. Sagallahan ei periaattessa ole enään mitään haettavaa ryhmiksistä, kunhan mentiin pitämään hauskaa, ja olin myös luvannut esittää veljeni espanjanvesikoiran Hugon.


                                                                      *Weewaddle Prime Time, "Hugo" 1,5v.*

Sunnuntaina siis väsynyt koira(luultavasti valeraskauksen väsyttämä) ja väsynyt koira, istui autoon kohti Sipoota. N, jengin ainoana pirteänä, sai toimia kuskina ja roudaajana. Aurinko kovin tsemppasi pilvien takaa pois, ja onnistui välillä, joten tulimme kymmenen maissa hienosäiseen Sipoon ampumaradalle, mukavine talkooihmisineen. Jotka muuten melkein kaikki osasivat ruotsia! Harvinainen ja mukava yllätys näyttelymaailmassa! Espanjanvesikoirat alkasivat noin 11 maissa ja flatit heti heidän jälkeen. Tuomarina toimi Harry Tast.



Kehä oli valitettavasti asvaltilla, ja kiken lisäksi postimerkin kokoinen. Tuomari kuitenkin ystävällisesti ohjasi kaikkia juoksemaan hieman kehälinjan ulkopuolella tarvittaessa. Hieman puunattiin ja pörrötettiin vähäkarvaista Hugoa ennen kehää, ja koitin vähän juoksuttaa. Hugo on kerran iakaisemmin ollut pentunäytttelyissä, minun esitettävänäni, joten tämä olisi ensimmäinen virallinen näyttely. Juuri ennen kehäänmenoa spanielin omistaja tunnisti Hugon olevan hänelle tutustu kennelistä ja antoi narttukoiransa tulla haistelemaan Hugoa, kielloistani huolimatta. Tämä narttu oli kovasti häiriöherkän Hugon, 1,5v, mieleen enkä millään meinannut saada herraa kehään. Seisonta meni niin ja näin, kun ei halunnut kääntää selkäänsä spanielidaamille. Mutta ravasi vierelläni nätisti. Tosin kuin flatit, vesikoiria saa asettaa seisottaessa, mikä tekee mielestäni esittämisestä todella helppoa. Tuomarikin tykkäsi ja näin tuomarin sanojen mukaan"baby boy" sai tuolksen NUO ERI 1 SA.




Paras uros kehässä otin Sagan karvalelun mukaan, kun Hugo ei juuri nameista välittänyt (ihan kummaa kun on tottunut että oma koira ei muuta suostu katsoman!) vaan sylki ne pihalle. Lelun avulla sain seisotettua hieman paremmin ja Hugo ravasi todella reippaasti ja tyylikkästi. Looputuloksena PU3.


Sitten tulikin hieman taukoa flattien kehää odotellessa. Flatteja oli 12 kappaletta joista Saga oli toiseksi viimeinen. Väsynyt neiti oli herännyt henkiin ja esiintyi oikein iloisesti häntää heiluttaen! Nyt keväällä neiti on josatin syystä alkanut vetää takajlkoja alleen, eikä oikain halua venyttää niitä tarpeeksi taakse. Hieroja kävi pari viikkoa sitten ja totei Sagan olevan täysin jumissa etulapojen välissä, ja hieman mietityttää voisiko tuo tassujen siirtäminen johtua siitä.





Kuitenkin ravasi ryhdikkäästi ja antoi tuomarin kopeloida nätisti. VAL ERI 1 SA tuloksena jäimme heti paras narttu kehään. Kehässä oli viisi SA:n saaneita narrttua. Itse tunaroin hieman tässä kehässsä, häiriköiden Sagan seisomista kun en mielestäni löytänyt tasaista ja hyvää seisonta paikkaa Sagalle kun jouduimme kulmaan seisomaan. Parin kierroksen juoksemisen jälkeen loppusijoituksemme oli PN 4 hienolla arvostelulla, ja olin oikein tyytyväinen pikku-neitiin! Parasta oli se, että Saga esiintyi iloisesti häntää heiluen, enkä minä hermostuttanut häntä turhalla hermosumisella.



Suunniteltiin muutama muu näyttely missä voisin esittää Hugon, ja tehtiin Sagan kanssa hieman häiriö tokoa, enenn kuin pakkasimme tavarat ja väsyneinä mutta tyytyväisinä suuntasimme kotiinpäin. Huomenna on sitten tiedossa TOKO treenit oman treeniporukan kanssa, ja tiistaina treenit SM-TOKO joukkueen kanssa. Tiukka viikko siis edessä!

Onko muilla jo kesän näyttelykalenteri täynnä?

 


maanantai 1. toukokuuta 2017

Viisi vinkkiä punkin karkoitukseen

Joka vuosi tähän aikaan nousee punkkien häätö, ja siihen tarvittavat eri valmisteet, keskusteluksi. Mikä valmiset on sopinut millekin koiralle, ja mille ei. Hiljattain myös facebookissa on pyörinyt kiivasta keskustelua Bravecto valmisteesta. Mutta ennen kuin menemme eri valmisteisiin ja niiden mahdollisiin hyötyihin tai sivuoireisiin, valasikaamme hieman mitä punkit oikein tekevät?

*Postauksen kuvat lainattu netistä*


Niin kuin ihmiset, myös koirat voivat saada punkkien levittämää tautia Borrelioosia. Punkki on verta imevä hämähäkkieläin, joka elää erityisesti etelä- ja keskisuomessa, ahvenanmaalla ja etelä-, sekä lounaissaaristossa. Punkin sairaus tarttuu, kun punkki on imenyt itseensä tarpeeksi verta, ja alkaa levittämään omaa sylkeä "isäntä-eläimeen". Syljen kautta punkki levittää eri infektiotauteja, joista tunnettuin on borrelioosi ja puutiaisavokuume. Nämä sairaudet tarttuvat myös eläimiin.

Punkkiaikaan, joka yleensä alkaa heti kuin läpömittari näyttää viitisen astetta tai yli, kannattaa tutkia oma koira aamuin illoin, sillä koiraan tarttuneet punkit voivat myös siirtyä ihmisiin. Kaikki punkit eivät kanna infektiosairauksia, mutta valitettavasti moni sitä tekee. Jotkut koirat tuuppaavat saamaan helpommin punkkeja kiinni kuin toiset, Saga esimerkiksi on oikea punkkipesä kesäisin. Nykyisillä punkkikarkoitteilla olemme tosin saaneet sen vähenemään.

*Mökillä puutaisia todella tarttuu. Vesihirviöllä on kaksi karkoitetta käytössä.*

Miten sitten huomaa jos koira on saanut tartunnan? Valitettavasti sitä ei aina huomaa ajoissa, ja usein oireet voivat olla samantyypisiä muiden sairauksien kanssa. Tavallisimmat oireet ovat väsymys, nivelkivut ja ontuminen, sekä kuume. Eläinlääkäri voi ottaa borrelioosi testin jos sitä epäilee, mutta vaikka testi näyttää negatiivista, koiralla voi silti olla tartunta.

Edesmennyt bernini Ellie jouduttiin päästämään vihreimille niityille borrelioosin takia. Tämä alkoi juuri nivelkipujen kanssa, ja koirasta huomasi ettei hän ollut oma itsensä. Eläinlääkärit eivät kutenkaan löytäneet tässä vaiheessa vielä mitään erityistä. Parissa viikossa borrelioosi kuitnekin eteni, ja johti takajalkojen halvaantumiseen, sekä selkäytimen autoimmuunin tulehdukseen. Mitään ei tässä vaiheessa enään ollut tehtävässä. Tästä syystä olen nykyään erittäin tarkka punkkikarkotteiden kanssa.

Mitä eri karkoitteita löytyy?

Liuokset

On olemassa kalliimpia ja halvempia vaihtoehtoja. Jotkut suosivat liuosta jota laitetaan koirien turkkiin. Esimerkiksi Exspot. Tämän saa nopeasti pestyä pois jos huomaa sivuoireita, mutta jos koira on kova uimaan sitä täytyy uusia usein mikä voi tulla kalliiksi. Olen myös kuullut monen koiran saaneen ihottumia näistä aineista. Mutta toisille se taas toimii hyvin.

*Halpa ei aina ole hyvä*


Punkkipanta
Punkkipantoja lytyy eri hintaisia ja mallisia. En suosittele hankkimaan mitän halpismallia tai yrttipantaa. Nämä eivät välttämättä toimi eivätkä suojaa koiraa. Seresto panta lienee tavallisin ja luotettavin. Itsellä ei ole kokemusta tästä, mutta tiedän monen jotka käyttävät sitä ja ovat erittäin tyytyväisiä. Punkkipantojen pitäisi muistaa ottaa uinnin yhteydessä pois. Sagalla tosin emme ole tätä käyttäneet, koska neiti on enemmän vedessä kuin maalla kesällä, kesämökkimme olessa meren rannalla.  Panta voi myös olla myrkyllinen tai vaarallinen pienille lapsille.


Rokotus
Trilyme rokotus on suhteellisen uusi rokotus, joka suojaa koiria borrelioosia vastaan. Rokotus ei kuitenkaan suojaa aivokuumetta vastaan. Rokotetta anettaan alussa kaksi kappaletta, jonka jälkeen sitä vahvistettaan yhdellä rokotteella vuosittain. Sagalla on ollut tämä rokotus käytössä pienestä asti, emmekä ole huomanneet mitään haittavaikutuksia.

Bravecto ja Nexgard
Nämä kaksi ovat suun kautta annettavia tabletteja. Bravectosta onkin syntynyt kiivasta keskustelua muun muassa facebookin puolella hiljattain. Bravecton kesto on 12 viikkoa, jonka jälkeen pitäisi antaa uusi tabletti koiralle. Koira saa siis aikamoisen myrkkyannoksen kerralla kehoonsa. Suun kautta annettavien tablettien kanssa on se vaara, että jos koira saa tästä haittavaikutuksia, ainetta ei millään saa pois koiran kehosta. Tabletin kesto on luultavasti myös paljon pidempi kuin 12 viikkoa.


Facebookissa kiertäneet keskustelut ovat lähinnä koskeneet neurologisia sivuoireita Bravecton annon yhteydessä. Koiran pää on muun muassa kääntynyt 90 astetta, ja kasvoissa on ollut eri tyyppistä tärinää. Kokeilimme bravectoa myös Sagalle pari kesää sitten, ja myös neiti sai kärsiä neurologisista sivuoireista pään tärinän muodossa. Ensimmäisen tabletin kanssa ei ollut muuta ongelmaa kuin hieman väsymystä. Toisen tabletin annettuamme huomasimme samana iltaa Sagan pään tärisevän. Tärinä kesti noin minuutin, eikä neiti itse vaikuttanut olevan moksiskaan tästä. Tärinää tuli melkein päivittäin, kerran tai kaksi päivässä. Kävimme eläinlääkärin luona tutkituttamassa Sagaa, joka totesi Bravecton syypääksi. Tärinät vähenivät aineen heikkenemisen myötä, ja hävisivät noin neljän kuukauden jälkeen kokonaan. Olin saanut Sagan pään tärinän videolle, jonka lähetin kahdelle muulle eläinlääkärille, ja molemmat olivat samaa mieltä, että Bravecto aiheutti tärinän.

Henkilökohtaisesti uskon, että koira saa niin ison annoksen myrkkyä kehoonsa, ettei kaikki sitä kestä jolloin syntyy neurologisia sivuoireita. Lääkkeen vaikutus kestää kauemmin kuin 12 viikkoa, jolloin koira saa melkein tupla-annoksen myrkkyä itseensä.



Nexgard on myös suun kautta annettava läääke, mutta annetaan pienimissä annoksissa, kerran kuussa. Tätä käytämme Sagalle nykyään, rokotuksen lisäksi, ja se on toiminut moitteettomasti. Tosin emme uusi sitä joka kuukausi, vaan odotamme aina että lääkkeen vaikutus hieman heikkenee ennen kuin uusimme sen. Tämä on noin kerran kahdessa kuukaudessa. Tämän käytön seurauksena olen ensimmäistä kertaa nähnyt monen punkin kävelevän elävinä Sagan päällä. Uskon, että ne jotenkin tuntevat lääkkeen hajun eivätkä halua purra kiinni koiraan.

Kaikista lääkkeistä syntyy useimmiten joitakin sivuoireita joillekin koirille, mutta bravecto on sen verran vahva lääke, eikä sitä saa koiran kehosta pois, että ymmärrän että monet ovat saaneet oireita. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja, ja jos on epävarma, kannattaa tiedustella eläinlääkäriltä mikä olisi paras vaihtoehto. Toiset vannovat valkosipulin nimeen, ja toiset jonkun lääkkeen. Eri koirille sopii eri karkoitteet.




Mitä punkkikarkoitteita te käytätte?