Sivut

sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Viisi vinkkiä tokokoiran lihashuoltoon

Aivan kuten ihmisurheilijoillakin on myös aktiivisesti harrastavan ja kilpailevan koiran lihashuolto erittäin tärkeä. Lajista ja koirasta riippuen lihashuoltoon kannattaa kiinnittää eri tavalla huomiota. Esimerkiksi aktiivisesti kilpaileva ja treenaava vinttikoiran lihakset ja keuhkot tarvitsevat erilaista huoltoa kuin esimerkiksi noutava metsästyskoira. Lihashuolto on todella koirakohtaista, jotkut tarvitsevat enemmän huoltoa kuin toiset rodusta ja lajista riippuen. Haluan korostaa, että tämän postauksen lihasuolto vinkit ja neuvot ovat minun näkemyksiäni ja kokemuksia omalla koirallani.


Myönnän, etten itse aluksi ajatellut tokokoiran tarvitsevan mitään erityistä huomiota lihashuollon suhteen. Eihän tokossa juosta ja spurttailla samalla tavalla kuin esimerkiksi agilitykentillä. Mutta mitä enemmän treenaamme ja mitä korkeammalle tasolle pääsemme tokossa, sitä enemmän olen huomannut että koiran lihakset joutuvat myös tokossa koville. Käytännön esimerkkinä; Tokossa yksi perusliike on seuraaminen. Seuraamisessa koira kulkee ohjaajan vasemmalla puolella pitäen katsekontaktia ohjaajan kanssa, pää yläviistossa oikealle. Tämä staattinen liike rasittaa paljon koiran niskalihaksia, etenkin kun liikettä ei treenata toiselta puolelta. Eli saman sivun lihakset rasittuvat kerta toisensa jälkeen. Uusien sääntöjen myötä tokossa on myös paljon liikkeitä missä koira irtoaa ohjaajasta nopeilla spurteilla (esimerkiksi merkin kierto, ohjattu nouto ja luoksetulo). Samalla tavalla koiralta vaaditaan myös äkkipysähdyksiä (esimerkiksi ruutu ja EVL:n kierto nouto hyppy). Nämä liikkeetä rasittavat etenkin koiran takareisilihaksia mutta myös selkälihakset ja lavat ovat kovilla. 

                                            *Treenikaverimme Miitti-tolleri tiukassa merkin kierrossa*


*Seuraaminen on koiran niskalihaksille todella staattinen liike*

Koirille löytyy nykyään fyssareita, osteopaatteja ja ravintosuunnittelijoita ja vaikka mitä. Aina ei ehkä tiedä edes mistä aloittaa ja mitä tarvitsee. Sagan kohdalla olemme ottaneet mukaan eri asioita tarpeen tullen, hierojasta lähtien. Meillä huolletaan lihaksia alkulämmityksen ja palautuksen, monipuolisen liikunnan, lämpömanttelin ja hierojan avulla. Alla viisi vinkkiä miten nämä eri asiat edesauttavat lihasjumeja.

Hieronta:

Sagalla on viime aikoina ollut takareisilihakset todella kireinä ja tokokoirille tyypillisesti ne niskalihakset jumissa. Neidin lihasjumeja hoidetaan muun muassa hierojan avulla, joka tulee noin joka kolmas kuukausi avaamaan jumeja ja tarvittaessa näyttämään eri venytysliikkeitä.

Venytys:

Venyttäminen onkin asia joka on helppo tehdä esim. lenkin jälkeen lihasten ollessa lämpimät ja joka edesauttaa jumeja. Niskalihaksia voi venyttää houkuttelemalla koiraa kääntämään päätä (esim namin avulla) oikealle ja vasemalle kehoa pitkin, hitaasti  molempiin suuntiin. Reisilihaksia taas auttaa jalkojen varovainen venyttely eteen ja taakse. Tämän voi tehdä koiran seistessä tai maatessa. Sagalla tämä toimii melkein parhaiten seistessä.

Alkulämmitys ja palautus:

Aivan kuten ihmisurheilijallakin alkulämmitys ja palautus on tärkeitä lihashuollon kannalta. Yritän aina tulla treeneihin niin ajoissa, että ehdin lämmitellä Sagaa ulkoiluttamalla autoreissun jälkeen. Treenien jälkeen teemme aina lyhyen palauttavan hihnalenkin. Hihnalenkki tekee myös sen, ettei koira turhaan riehu ympärillä samalla tapaa kuin vapaana ollessaan, vaan ravaa hallitusti jolloin lihakset palautuvat parhaiten.

Liikunta:

Koiran luontainen askellaji on ravaaminen. Ravatessa koiran lihakset ikään kuin hoitavat itse itseään. Pidämme ainakin yhden tai kahden lepopäivän viikossa, jonka aikana teemme jonkun ravilenkin. Saga on sen verran iso koira että normi hihnalenkillä hän ei pääse raviin vaan kävelee tai peitsaa. Sen vuoksi ravilenkki  voi olla noin 20 minuutin pyörälenkki siihen tahtiin että Saga ravaa reippaasti, mutta ei siirrä laukalle, tai koiran mukaan ottaminen juoksulenkille. Myös vaihteleva maasto auttaa lihaskuntoon. Saga ulkoilee päivittäin vapanaa sekä metsässä, kallioilla, että tasaisella pururadalla, mikä auttaa lihaksia pysymään hyvässä kunnossa.

                                          *En mä  vaan VOI liikkua nää kauheet vaatteet päällä!!*

Manttelit, takit ja muut vaatetukset:

Muutama viikko sitten hankin Sagalle Hurtan Summit lämpömanttelin. Mantteli suojaa koiran tärkeimmät lihasryhmät, rintakehän ja vatsan alueen. Takki suojaa ja lämmittää myös tokokoiralle tärkeitä niskalihaksia ja laskeutuu tasaisesti hännän ja takajalkojen päälle lämmittäen myös reisilihaksia. Pidän manttelissa erityisesti siitä, että se on tiivis lapojen ja takajalkojen kohdilla, ja laskeutuu hyvin reisilhasten päälle. Myös säätömahdollisuudet ovat hyvät. Saga pitää manttelia kylmällä säällä hallissa ja autossa odotellessa treenejä, ja niiden jälkeen. 




Näiden avulla koitetaan pitää Sagan lihakset kunnossa. Toivon varsinkin uuden tulokkaan, Hurtta manttelin, auttavan noihin kireisiin takareisiin. Näin liukkailla keleillä ei olla juurikaan pystytty tekemään mitään sen suurempia ravilenkkejä, joten myös sen vuoksi olen iloinen että bongasin tuon lämpömanttelin Berran osastolta Turun näyttelyissä. Eikä asiaa haittaa ollenkaan että se oli puolet halvempi seillä, kuin esimerkiksi Mustissa ja Mirrissä!

                                             Miten sinä hoidat koirasi lihasjumeja?








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)