sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Koira ei ole lapsi

Viime treenikerralla harjoiteltiin auktoriteettia käskyjen suhteen, sekä vapaana olemista häiritsevissä tilanteissa. Varsinkin viimeksi mainittu on Sagalle erittäin hyvää harjoitusta, sillä jos ympärillä on muita ihmisiä, tai varsinkin koiria, neiti menee kyllä ihan omia menojaan eikä kuuntele mitään jos ei ole hihnassa kiinni. Treenaamme siis vieläkin Sagan Morris veljen kanssa, Mariannen valvovan silmän alla. Tosin ollaan treenattu nyt vuorotellen , niin kauan kuin Sagalla on juoksuaika.

Aloitettiin ihan laittamalla koirat istumaan perus käskyllä ´istu´. Tämähän on käsky joka opetetaan useimmiten melkein ensimmäiseksi koiranpennuille, ja oletetaan sen olevan helppo käsky jonka joka koira hallitsee. Väärin sanomme me neidin kanssa. Kun koira saa käskyn istu, sen onkin istuttava paikallaan mitä ikinä ympärillä tapahtuu, kuunnellen vain sitä henkilöä joka antoi käskyn. 

Tätä harjoiteltiin sitten hartaasti, sillä se osoittautuikin hieman vaikeammaksi kuin ensin luulimme. Tässä harjoituksessa tuli siis myös sitä auktoriteettia harjoiteltua. Kun koira saa käskyn, sen on toteltava sitä henkilöä, ja ainoastaan tätä,  kunnes se vapautetaan käskystä. Käskyn antaja on auktoriteetti jota koiran tulee kuunnella. Kun neitimme oli saanut käskyn ´istu´, peruutin pari askelta ja treenarimme Marianne yritti houkutella Sagan liikkeelle muun muassa puhumalla ja innostamalla sitä juoksemaan. Jos neiti liikahti tai oli lähtemäisillään hän sai heti kiellon, ei. Jos hän lähti mukaan vahvistettiin käskynantajan(eli minun) auktoriteettia pitämällä pieni puhuttelu. Käytännössä tämä tapahtui niin että sanoin terävästi  EI, otin neidin poskista kiinni ja puhuin määrätietoisesti sille kunnes huomasin sen alistuvan ja ottavan silmäkontaktia.

Damiträning 126

Damiträning 140

Puhuttelun ideana on siis antaa koiralle heti palautetta jos tekee väärin, sekä näyttää että käskynantajaa kuunnellaan ja tehdään niin kuin hän sanoo. Piste. Koira on eläin, ei lapsi, eli sitä saa ja melkein pitää käskyttää jolloin sen tulee totella. Jos koiran kanssa liikaa keskustelee ja antaa vaihtoehtoja se ei koskaan tiedä mikä on oikein ja mikä väärin, eikä pidä ihmistä auktoriteettina. Jos ei koira hyväksy/tunnusta ihmistä/omistajaa auktoriteetiksi ja lauman johtajaksi, voi siitä koitua isojakin ongelmia tulevaisuudessa. Koirien kanssa tulee olla todella mustavalkoinen, joko se tekee oikein tai sitten väärin. Mitään siinä välillä ei ole.

Tätä saatiin harjoitella aika montakin kertaa neidin kanssa, jonka keskittymiskyky muutenkin on ollut hieman alhainen nyt juoksujen jälkeen. Mutta monen toiston, pitkän kärsivällisyyden ja tiukan johdonmukaisuuden jälkeen, neiti ymmärsi harjoituksen ytimen. Marianne yritti pallojen kanssa (jota Saga rakastaa!!), makkaroiden ja monen muun asian kanssa, mutta nyt riitti että hieman äännähdin negatiiviiseen sävyyn niin neiti istui peppu maassa (hän siis ei istu takatassuillaan kun normaalit koirat vaan pepullaan…) hievahtamatta mihinkään. Damiträning 138Damiträning 141

Tämän jälkeen tuli suurin koetus neidille. Marianne otti harjoitukseen mukaan oman flättikoiransa, Lahjan, ja leikki sillä minun ja Sagan ympäri pallolla. Tässä täytynee huomauttaa, että jos on jotain mihin meidän neiti on hullaantunut, se on pallot ja toiset koirat. Ja tässä siis oli molempia. Sanon vaan että harjoitus tekee mestarin! Ei hän täydellisen paikallaan istunut, ja lähti alussa muutaman kerran pallon peräänkin, mutta vahvistettuani asemani lauman johtajana, hän tyytyi siirtelemään tassujaan mutta istui muuten paikalaan. Kyllä olin yllättynyt!!

Tämä harjoitus oli erittäin antoisa! Mitä enemmän treenaamme, sitä enemmän huomaan auktoriteetin ja omistajan ja koiran välisen kontakti tärkeyden. Tämä on patistanut treenaamaan enemmän, koska olen päättänyt että jonain päivänä meidän neiti on vielä niin tottelevainen että voin pitää häntä vapaana, ilman että neiti juoksee kaikkien koirien luokse jotka on vapaana. Se tarkoittaa kylä kovaa työtä ja pitkäjänteisyyttä, puhumattakaan johdonmukaisuudesta, mutta ehkä vielä joskus voin sanoa että neitimme tottelee erittäin hyvin!

Damiträning 159Tätä harjoittelimme pellolla tänään, ja samalla tuli otettua muutama kesäkuva kun kerran oli niin ihana sää!

Damiträning 160Damiträning 162Damiträning 167

Damiträning 166

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)