perjantai 4. elokuuta 2017

Viisi vinkkiä pennunhankintaan- ja millaisen pennun olemme hankkimassa?

Edellisessä postauksessa paljastin, että meille tulee loppukesästä taloon uusi pentu! Kävimme viikolla katsomassa pikkumustia sekä keskustelemaan kasvattajan kanssa millaisen pennun haluaisimme. Otamme pennun samalta kasvattajalta kuin Saga, eli Harvahampaan kennelistä. Tämä helpottaa pennun hankkimista siten, että kasvattaja jo tuntee meidät, tietää mitä harrastamme Sagan kanssa ja millaista tyyppiä etsimme. Mutta punnun hankkiminen vaati kuitenkin hieman eri taustatyötä kuin kenkiä ostaessa. Riippuen mitä etsii ja mitä pennun kanssa tulee tekemään, on selvitettävä eri asioita. Alla listaan mitä kaikke me ajattelimme ja mitkä seikat tekivät sen, että valitsimme juuri tämän pentueen sekä mitä me pennulta toivomme.




Taustat ja terveys.

Kun on kriiterit kohdallaan millaista pentuetta etsii alkaa sopivan yhdistelmän etsiminen. Kun sen on löytänyt alkaa taustojen selvittely. Koirien terveys on kaiken A ja O, sitä ei voi koskaan liiaksi painostaa. Eri roduilla on eri kirteerit, flateilla on tavallisinta että lonkat ja kyynäreet ovat kuvattu ja kunnossa, sekä silmät tutkittu. Monella on nykyään myös polvet ja selkä kuvattuna.

Tämän pentueen emä on tosiaan Sagan sisko, C.I.B C.I.E FI & EE & LT MVA JV-14 Harvahampaan Like a Hurricane "Akka", joten emän puoleisen suvun tunsimmekin jo. Pentueen isä on ruotsista kotoisin SE (U) CH NO UCH Toffeedreams Hit the Lights "Quattro". Sekä Akka että Quattro ovat kuvattuja ja täysin priimoja, myös suku on terve. Molemmat ovat rakenteeltaan hyviä ja treveitä, mitä nyt Quattron pää on hieman karkea omaan silmään, mutta toivotaan että pennut saavat äidin geenit pään muodossa. :)




Tuleva harrastuskoira? 

Meillä oli pari yhdistelmää joita pidimme silmällä. Meille oli tärkeää, terveyden lisäksi, että koirat ovat rakenteeltaan hyvännäköisiä ja terveitä, koska pennusta olisi tarkoitus saada näyttelykoira, ja joko tuloksia NOMEsta, tai käytänön metsästä. Jälkimmäinen siksi, että pennusta myös tulee harrastuskoira TOKOon ja mahdollisesti NOMEen. Sen on siis toimittava metsässä ja ihmisten kanssa. Yhdistelmä, josta otamme pennun, on taustaltaan terve ja suvussa on hyviä harrastuskoiria. Quattrolla ei ole taippareita tehtynä, mutta käytetään kuitenkin käytännön metsässä. Toffeedreamsilla on monta hyvää käyttökoiraa, joka oli minulle tärkeää. Se tarkoittaa että pää kestää koirilla harrastaessa niiden kanssa ja moottoriakin yleensä löytyy.

Sekä Akka että Quattro ovat aika rauhallisia koiria, mikä flateilla on sinänsä hyvä, että pystyvät myös rauhoittumaan. Seinillä kiipeilevä koira alkaa kotioloissa helposti käydä hermoille...


Tustustu pentueen vanhempiin

Akan olemme monesti nähneet ja tiedämme jo hyvin. Quattro oli onneksi flattien erkareissa, joten sain erinomaisen tilaisuuden tutustua häneen siellä. Valitettavasti N ei päässyt silloin mukaan, mutta myös hän on tutustunut ottamiin videoihin Quattrosta. Tykkäsin todella paljon tästä uroksesta!




Pennun valitseminen-luota kasvattajaan!

Koska Sirpa jo meidät tuntee tietää  hän, että harrastan tokoa ja näyttelyitä ja jossain määrin nomea. Vielä käytiin vähän läpi mitä tulevasta pennusta toivomme, esimerkiksi se saisi mielellään olla hieman eloisampi ja moottoria löytyä. Tällä taustatiedolla luotamme, että kasvattaja valitsee kahdeksasta pennusta meille sen sopivan.


Jos et tiedä-kysy!

Meillä on molemmilla N kanssa aina ollut yksi koira talossa. Joten olemme yrittäneet kysyä ihan kaikilta mitä pitäisi ajatella kun tulee toinen koira taloon, miten tutustutamme heidät toisiinsa, ilman että sagalta menee hermot ja näin pois päin. Melkein kaikilla koiraystävillämme on kaksi koiraa tai enemmän ja ollut monta vuotta. Tästä syystä olen todennut että saavat kestää kysymyksiäni vaikka turhautumiseen saakka, mieluummin kysyn liikaa kuin liian vähän. ;) Jos teillä on heittää jotain hyviä käytännön vinkkejä, mitä on hyvä ajatella kun toinen koira tulee taloon, niin kommentoikaa ihmeessä!




Odottaminen

Reilun parin viikon kuluttua saamme oman pikku mustan palleron kotiimme, enkä niin malta odottaa! Huonoin juttu on se, että pentu tulee juuri kun lomani loppuu ja työt alkaa, mutta aina kaikki ei mene niin kuin haluaa, joten saamme vain yrittää N kanssa hoitaa asian niin hyvin kuin pystymme.

4 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus ja onnea pennusta!
    Mitä meinaat, että uroksella on "karkea pää"? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva jos tykkäsit! Karkealla päällä tarkoitan oikeastaan, että uroksella on aika korkea ja leveä otsapenger verraten siihen millainen pää flateilla "pitisi" olla. Leveys ja korkeus tekee siitä minun silmääni karkean näköinen. :D

      Poista

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)