torstai 8. helmikuuta 2018

"Ei kai kukaan enään kuvittele, että blogiin voi laittaa muokkaamattomia kuvia" - vai kuvitteleeko?
 *Pikku-simpanssi*


Otsikon kommentin löysin hiljattain yhdestä facebookin blogiryhmistä. Bloggaaja itse oli tehnyt postauksen missä vertaili muokkaamattomia ja muokattuja kuvia ja esitti uusimman postauksensa yllä mainituilla sanoilla. En tiedä oliko lause kirjoitettu provokatiivisessa tarkoituksessa vai oliko tämä vain erittäin naiivi kommentti. En ajattele itseäni valokuvaajana, se on itselleni vain rakas harrastus ja tykkään valokuvata luontoa ja koiriani (jos joku ei ole sattunut huomaamaan...). Tiedän, että on vielä paljon opittavaa ja varmaan saisin myös parempia kuvia jos esimerkiksi jaksaisin opetella jonkun kuvausmuokkausohjelman, mitä siis en osaa taikka jaksa perehtyä. Olen saanut monta niksiä tien varrella mieheni ystävältä joka on valokuvaamisen kruunaamaton mestari, ja häneltä olen oppinut paljon niin kameroista, kuin kuvaamisesta ja sen "filosofiasta".


*Simo hangessa*


*Saga osaa poseeramisen jalon taidon*


Valokuvaaminen riippuu paljon oman kiinostuksen kohteesta. Et voi kuvata ihmisiä, sohvaa tai eläintä samalla tavalla. Et voi edes valokuvata koiraa tai lintua samalla tavalla. Itse olen saanut opetella kaiken alusta itse, kokeilemalla ja tekemällää virheitä. Mustia liikkuvia kohteita ei nimittäin kuvata noin vain kun on lähinnä tottunut kuvaamaan perheen ja suvun juhlia. Toinen näkökulma on ajatus omasta valokuvaamisesta. Eli siitä, muokkaatko kuvan kauniiksi vai otatko kauniin kuvan itse. Toki, muokkaaminen tuo paljon hyötyjä ja voi pelastaa ja parantaa monen kuvan. Mutta henkilökohtaisesti pyrin siihen, että kuva on valmis kun lataan sen kamerasta koneelle. Maksimissaan rajaan jonkun pienen kohdan pois. Tämä on minun "filosofiani" valokuvaamisesta ja tiedän, että on on olemassa monia jotka eivät samstu tähän. Tämä ei toki tarkoita sitä, että  olisin jotenkin kuvienmuokkaamista vastaan. Päinvastoin. Itse haluan vain kehittää omaa valokuvaamistaitoani niin, että kuvien muokkaaminen on enemmän poikkeus kuin sääntö.

Aina ei valaistus riitä, tai tasutassa on jotain mikä häiritsee kuvan balanssia ja täytyy ottaa pois. Tällöin kuvien muokkaaminen on oivallinen keksintö. Tässä postauksessa olen ensimmäistä kertaa käyttänyt kuvien muokkaamisohjelmaa noin viiteen kuvaan. Lisäsin hieman valoa ja kontrastia väreihin jotta musta koira erottuisi paremmin hangesta. Koska valaistus ei vain riittänyt. Mutt amuuten olin ihan tyytyväinen kuviin ihan raakoina.Toinen näkökulma asiasta on mitä blogiin kehtaa laittaa ja mitä ei. Kehtaako sinne laitaa hieman huonompia kuvia missä kaikki palaset eivät ole täysin kohdallaan? Henkilökohtaisesti vastaan tähän kyllä. Mutta, mielestä voin hyvin laittaa omaan blogiin yhden tai kahden kuvan koirista joka ei ole aivan täydellinen, jos niillä on esimerkiksi hauska ilme tai kuvassa on jotain muuta postaamsien arvoista. Ymmärrän hyvin, että eimerkiksi sisustus blogissa ei näin viitsi tehdä.Blogit ovat kehittyneet ja videobloggaajat ovat ehkä enemmän päivän sana. Vähän on tullut tunne blogien "pakko täydellisyydestä". Tämä on mielestni aika yleinen some ilmiö. Kaiken täytyy näyttää täydelliseltä kuvissa, koska kukaa halua kuulla tai katsoa sotä tavallista harmaata arkea? Mitä parempi kamera ja kuvamuokkaamisohjelma, sitä parempi. Järkkärin automaattiasetuksilla kun saa nykyään oikein kelvollisia kuvia. Toisaalta lulen, että aika monia kiinnostaisi nimenomaan se arki.
En halua itse uskoa, että bloggaaminen on mennyt siihen asti ettei uskaltaisi laittaa perus raakoja kuvia blogiin. Varsinkin koira-/ ja eläinblogeissa on hauska katsoa tilannekuvia jossa kaikki ei ole täydellistä pönötystä ja värit ja kontrastit muokattu täydellisiksi (vaikka onhan niitäkin hauska katsoa). Se antaa blogille oman elämän ja tekee siitä kiinnostavan.

Tämän postauksen kuvat on otettu omalla järkkärilläni joihin olen muutamiin lisännyt valoa j aloput ovat suoraan kamerasta. Blogi on kuitenkin kaikille avoin enkä tee kaupallista yhteistyötä, joten jos joku ei pidä kaikista kuvista niin olkoon lukematta. Toisaalta voi olla, että jonkun postauksen kuvat ovat hunompia tai paremmat kuin seuraavan postauksen.

Mitä mieltä sinä olet? Voiko blogiin laittaa muokkaamattomia kuvia?


Jos et tähän halua ottaa kantaa, niin ilmianna mielellään lempikuvistasi tämän postauksen kuvista! Lumisella lenkillä tuli "muutama" kuva otettua joten niitä riittää vielä yhteen kuvapostaukseen. Tällä viikolla oli myös aivan huikea sää yhtenä iltana jolloin tuli otettua kuvia iltataivaasta aivan mahtavilla väreillä! Iltakuvia luvassa siis seuraavassa postauksessa!


11 kommenttia:

 1. Minä myönnän että laitan sekä käsiteltyjä että käsittelemättömiä kuvia. Pääasiassa pyrin korjaamaan kuvista just valoisuutta ja lisäämään hieman kontrastia jotta värit tulisi paremmin esille (jotta esim. lumi olisi valkoista eikä siniharmaat). Mutta aina ei vaan jaksa ja en ota stressiä siitä että en jaksa. Sitten kuvat menevät postauksiin sen näköisenä kun ne ovat. :D

  Onhan ne käsitellyt kuvat yleensä paljon siistimmän näköisiä. Silti en valitse luettavaa blogia sillä onko siinä millaiset kuvat vaan millaista sisältöä muuten tuottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samaa mieltä! Toki muokatut kuvat ovat hienoja, mutta mielestäni ei pidä olla mitään ”pakkoa” ja aina ei vaan jaksa/ehdi/viitsi tehdä kaikennäköistä niille. :)

   Poista
 2. Puhelinkuvia en jaksa muokata, korkeintaan rajata pois jotain oman kodin siivoamattomia törkynurkkia xD Mutta kun järkkärillä käyn kuvaamassa, koen että siihen kuvaamiseen kuuluu kuvan jälkikäsittely. Mitään kuvamanipulaatiota (eli leikkaa-liimaa-piirrä päälle-väännä) en tee, vaan korjaan Lightroomissa rajausta, valotusta, värejä ja kontrastia. Etenkin mustan koiran kuvaaminen on tosi haastavaa, ja koira on yleensä vain musta klöntti ilman mitään muotoja. Silloin avaan kuvasta varjoja ja säädän värilämpötilaa sopivaksi. Joskus lisään kontrastia ja värikylläisyyttä, aina ei tarvitse, riippuu minkä fiiliksen haluan kuvaan. Yleensä kuvaan hieman alivalottaen, sillä valotusta on helpompi lisätä jälkikäteen kuin pelastaa puhkipalanut kuva. Ja jos kuvaan zoomiputkella jossa suurin aukko on 4, tulee väkisinkin alivalotettua, ellei ole suora ja kirkas auringonpaiste..

  Mutta ei tosiaankaan ole multa pois, jos/kun kaikki eivät jaksa kuvia käsitellä jälkikäteen, eikä se kyllä vaikuta blogin lukuinnokkuuteenkaan :) Kuvat elävöittävät tekstiä, ja mieluummin katselen vaikka vähän heikompilaatuisia puhelinkuvia kuin en kuvia ollenkaan.

  Tämän postauksen kuvissa on hyvää menoa ja meininkiä, mua viehättää etenkin noi luminaamakuvat. Höntit flätit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nuo ovat kyllä semmosia lumimonstereita. 😝 Tuo on tietysti aivan totta, että musta kohde yleensä kaipaa hieman enemmän työskentelyä jotta erottuisi. Kännykuvista samaa mieltä! Ei aina tarvitse näyttää kaikkia roskanurkkauksia kaikille. ;)

   Poista
 3. Muokkaamattomat kuvat ovat ehdottomasti ok! On myös hyvä, että asettaa itselleen tavoitteeksi ottaa mahdollisimman hyviä "raakakuvia". Itse kuitenkin muokkaan enemmän tai vähemmän joka ikistä säilyttäämäni kuvaa, koska se on mielestä melkeinpä hauskinta koko kuvausprosessissa! :D On ihanaa laittaa kuviin se oma taiteellinen loppusilaus, vaikka lopputulos ei justiinsa vastaisi todellista kuvaustilannetta. Minulle jokainen kuva on pieni taideteos, jota on nautinnollista viilata kuvanmuokkausohjelmalla. :) Ps. Jos haluat, voin opettaa sinulle Lightroom ohjelman käytön, helppoa ja hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tämä taiteellinen ote aina näkyykin sun kuvissa! Niitä on niin ihana katsoa! Kunhan itselle riittäisi kärsivällisyys amaan... ;) Mutta tosi ihana jos haluaisit/viitsisit opetella Lightroomin salat minulle! Luulen että siihen kärsivällisyyteni riittää enempi kuin jos itse koittaa tehdä jotain...

   Poista
 4. Itse en pidä valokuvaamisena kuvaamista automaattiasetuksilla. Silloin kuvan säätö annetaan insinöörin kehittämän ohjelman harteille eikä se toimi. Kone ei voi tietää parhaita säätöjä ja se on aina kompromissi. Ylläolevissakin kuvissa valkoinen on "puhki" mutta tumma koira on silti liian tumma. Eli olet ottanut kuvia koiristasi, en sanoisi valokuvauksen harrastamiseksi. Se vaatii kuvien jälkikäsittelyn kuten ennen vanhaan kuvien kehittämisen. Kannattaa alkaa tutustua manuaaliasetuksiin, se tuo ihan uuden ulottuvuuden kuvaamiseen ja kuvien laatu nousee kohinalla.

  VastaaPoista
 5. Hifistelyä siinä, missä moni muukin asia koiramaailmassa varsinkin. Et voi olla truu harrastaja, jos et ruoki koiriasi raakaruoalla, jos et pese parhaalla aineella ja jos et osallistu sadalle kurssille ja harrasta tuhatta lajia ja osta oikeaa treeniliiviä ja kuulu viiteen eri klubiin. Näyttelyt ei tietty oo harrastus eikä seurakoirat oo oikeita koiria.

  Itse en juurikaan edes lisäile kuvia ja hyvin usein luen blogeista lähinnä tekstin. Pelkät kuvapostaukset eivät edes kiinnitä huomiotani. Siksi tapaan olla melko leväperäinen valokuvien suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä osittain koiramaailmassa ihan totta. Mukava kuulla, että vielä löytyy henkilöitä jotka arvostavat myös tekstiä ja sen sisältöä. :)

   Poista
 6. Kuvien laadun sijaan enemmän häiritsee niiden määrä. Tunnistan ilmiön kyllä itsessänikin, kun ne nyt vaan on ne maailman parhaimmat piskit niin tekee mieli laittaa sen ziljoona kuvaa. Muille ne on kuitenkin vain random piskit eikä oikeasti ole kovin mielekästä katsoa sataa kuvaa kun koira istuu, seisoo ja makaa, edestä ja takaa :D Itse tykkään enemmän lukea, kappaleiden väleissä saa toki olla kuviakin mutta rajansa sillä määrällä! Just selasin taas yhtä blogia mitä olisi ihan kiinnostavaa lukea, mutta en vaan jaksa etsiä tekstiosuuksia loputtomien kuvien välistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liiallinen määrä (samanlaisia) kuvia on kyllä lukijalle helposti hieman tylsää. Tosin tiedän itsekin sortuvani tähän välillä kun välillä on vaan niin vaikeaa valita ne parhaat kuvat. Tähän postaukseenkin olisin voinut laittaa tuplamäärän kuvia kun niistä tuli niin kivat. ;) Mutta rajansa kaikella. :)

   Poista

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)