maanantai 1. toukokuuta 2017

Viisi vinkkiä punkin karkoitukseen

Joka vuosi tähän aikaan nousee punkkien häätö, ja siihen tarvittavat eri valmisteet, keskusteluksi. Mikä valmiset on sopinut millekin koiralle, ja mille ei. Hiljattain myös facebookissa on pyörinyt kiivasta keskustelua Bravecto valmisteesta. Mutta ennen kuin menemme eri valmisteisiin ja niiden mahdollisiin hyötyihin tai sivuoireisiin, valasikaamme hieman mitä punkit oikein tekevät?

*Postauksen kuvat lainattu netistä*


Niin kuin ihmiset, myös koirat voivat saada punkkien levittämää tautia Borrelioosia. Punkki on verta imevä hämähäkkieläin, joka elää erityisesti etelä- ja keskisuomessa, ahvenanmaalla ja etelä-, sekä lounaissaaristossa. Punkin sairaus tarttuu, kun punkki on imenyt itseensä tarpeeksi verta, ja alkaa levittämään omaa sylkeä "isäntä-eläimeen". Syljen kautta punkki levittää eri infektiotauteja, joista tunnettuin on borrelioosi ja puutiaisavokuume. Nämä sairaudet tarttuvat myös eläimiin.

Punkkiaikaan, joka yleensä alkaa heti kuin läpömittari näyttää viitisen astetta tai yli, kannattaa tutkia oma koira aamuin illoin, sillä koiraan tarttuneet punkit voivat myös siirtyä ihmisiin. Kaikki punkit eivät kanna infektiosairauksia, mutta valitettavasti moni sitä tekee. Jotkut koirat tuuppaavat saamaan helpommin punkkeja kiinni kuin toiset, Saga esimerkiksi on oikea punkkipesä kesäisin. Nykyisillä punkkikarkoitteilla olemme tosin saaneet sen vähenemään.

*Mökillä puutaisia todella tarttuu. Vesihirviöllä on kaksi karkoitetta käytössä.*

Miten sitten huomaa jos koira on saanut tartunnan? Valitettavasti sitä ei aina huomaa ajoissa, ja usein oireet voivat olla samantyypisiä muiden sairauksien kanssa. Tavallisimmat oireet ovat väsymys, nivelkivut ja ontuminen, sekä kuume. Eläinlääkäri voi ottaa borrelioosi testin jos sitä epäilee, mutta vaikka testi näyttää negatiivista, koiralla voi silti olla tartunta.

Edesmennyt bernini Ellie jouduttiin päästämään vihreimille niityille borrelioosin takia. Tämä alkoi juuri nivelkipujen kanssa, ja koirasta huomasi ettei hän ollut oma itsensä. Eläinlääkärit eivät kutenkaan löytäneet tässä vaiheessa vielä mitään erityistä. Parissa viikossa borrelioosi kuitnekin eteni, ja johti takajalkojen halvaantumiseen, sekä selkäytimen autoimmuunin tulehdukseen. Mitään ei tässä vaiheessa enään ollut tehtävässä. Tästä syystä olen nykyään erittäin tarkka punkkikarkotteiden kanssa.

Mitä eri karkoitteita löytyy?

Liuokset

On olemassa kalliimpia ja halvempia vaihtoehtoja. Jotkut suosivat liuosta jota laitetaan koirien turkkiin. Esimerkiksi Exspot. Tämän saa nopeasti pestyä pois jos huomaa sivuoireita, mutta jos koira on kova uimaan sitä täytyy uusia usein mikä voi tulla kalliiksi. Olen myös kuullut monen koiran saaneen ihottumia näistä aineista. Mutta toisille se taas toimii hyvin.

*Halpa ei aina ole hyvä*


Punkkipanta
Punkkipantoja lytyy eri hintaisia ja mallisia. En suosittele hankkimaan mitän halpismallia tai yrttipantaa. Nämä eivät välttämättä toimi eivätkä suojaa koiraa. Seresto panta lienee tavallisin ja luotettavin. Itsellä ei ole kokemusta tästä, mutta tiedän monen jotka käyttävät sitä ja ovat erittäin tyytyväisiä. Punkkipantojen pitäisi muistaa ottaa uinnin yhteydessä pois. Sagalla tosin emme ole tätä käyttäneet, koska neiti on enemmän vedessä kuin maalla kesällä, kesämökkimme olessa meren rannalla.  Panta voi myös olla myrkyllinen tai vaarallinen pienille lapsille.


Rokotus
Trilyme rokotus on suhteellisen uusi rokotus, joka suojaa koiria borrelioosia vastaan. Rokotus ei kuitenkaan suojaa aivokuumetta vastaan. Rokotetta anettaan alussa kaksi kappaletta, jonka jälkeen sitä vahvistettaan yhdellä rokotteella vuosittain. Sagalla on ollut tämä rokotus käytössä pienestä asti, emmekä ole huomanneet mitään haittavaikutuksia.

Bravecto ja Nexgard
Nämä kaksi ovat suun kautta annettavia tabletteja. Bravectosta onkin syntynyt kiivasta keskustelua muun muassa facebookin puolella hiljattain. Bravecton kesto on 12 viikkoa, jonka jälkeen pitäisi antaa uusi tabletti koiralle. Koira saa siis aikamoisen myrkkyannoksen kerralla kehoonsa. Suun kautta annettavien tablettien kanssa on se vaara, että jos koira saa tästä haittavaikutuksia, ainetta ei millään saa pois koiran kehosta. Tabletin kesto on luultavasti myös paljon pidempi kuin 12 viikkoa.


Facebookissa kiertäneet keskustelut ovat lähinnä koskeneet neurologisia sivuoireita Bravecton annon yhteydessä. Koiran pää on muun muassa kääntynyt 90 astetta, ja kasvoissa on ollut eri tyyppistä tärinää. Kokeilimme bravectoa myös Sagalle pari kesää sitten, ja myös neiti sai kärsiä neurologisista sivuoireista pään tärinän muodossa. Ensimmäisen tabletin kanssa ei ollut muuta ongelmaa kuin hieman väsymystä. Toisen tabletin annettuamme huomasimme samana iltaa Sagan pään tärisevän. Tärinä kesti noin minuutin, eikä neiti itse vaikuttanut olevan moksiskaan tästä. Tärinää tuli melkein päivittäin, kerran tai kaksi päivässä. Kävimme eläinlääkärin luona tutkituttamassa Sagaa, joka totesi Bravecton syypääksi. Tärinät vähenivät aineen heikkenemisen myötä, ja hävisivät noin neljän kuukauden jälkeen kokonaan. Olin saanut Sagan pään tärinän videolle, jonka lähetin kahdelle muulle eläinlääkärille, ja molemmat olivat samaa mieltä, että Bravecto aiheutti tärinän.

Henkilökohtaisesti uskon, että koira saa niin ison annoksen myrkkyä kehoonsa, ettei kaikki sitä kestä jolloin syntyy neurologisia sivuoireita. Lääkkeen vaikutus kestää kauemmin kuin 12 viikkoa, jolloin koira saa melkein tupla-annoksen myrkkyä itseensä.



Nexgard on myös suun kautta annettava läääke, mutta annetaan pienimissä annoksissa, kerran kuussa. Tätä käytämme Sagalle nykyään, rokotuksen lisäksi, ja se on toiminut moitteettomasti. Tosin emme uusi sitä joka kuukausi, vaan odotamme aina että lääkkeen vaikutus hieman heikkenee ennen kuin uusimme sen. Tämä on noin kerran kahdessa kuukaudessa. Tämän käytön seurauksena olen ensimmäistä kertaa nähnyt monen punkin kävelevän elävinä Sagan päällä. Uskon, että ne jotenkin tuntevat lääkkeen hajun eivätkä halua purra kiinni koiraan.

Kaikista lääkkeistä syntyy useimmiten joitakin sivuoireita joillekin koirille, mutta bravecto on sen verran vahva lääke, eikä sitä saa koiran kehosta pois, että ymmärrän että monet ovat saaneet oireita. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja, ja jos on epävarma, kannattaa tiedustella eläinlääkäriltä mikä olisi paras vaihtoehto. Toiset vannovat valkosipulin nimeen, ja toiset jonkun lääkkeen. Eri koirille sopii eri karkoitteet.




Mitä punkkikarkoitteita te käytätte?


6 kommenttia:

  1. Mukavan kattava postaus! :)
    Me ei käytetä mitään punkkikarkoitetta, ainakaan vielä. Asumme alueella joissa punkkien esiintyminen on hyvin pientä ja en ole koskaan omasta koirastani löytänyt punkkia. Tuo Bravecton uutinen loi vielä enemmän inhoa noita lääkkeitä kohtaan mutta mikäli nyt räjähdysmäisesti täälläkin punkkikanta kasvaisi niin silloin kyllä lähtisin koiraakin lääkitsemään koska se borrelioosi ja aivokuume hirvittävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kyllä todella helpottaa esim vaeltamista yms, jos teillä ei juurikaan punkkeja esiinny, tälläpäin kun niitä on aina vaan enemmän ja enemmän.. :( Monet punkkikarkotteet ovat kyllä täyttä myrkkyä, joten ei kumma että koirille tulee niistä sivuoireita! Kiva jos tykkäsit postauksesta. :)

      Poista
  2. Minä tuun kommentoimaan tuosta Serestosta että sen kanssa saa mennä uimaan. Plus se vapauttaa sitä myrkkyä sen verran pienillä pitoisuuksilla ettei siitä yleensä ole haittaa lapsillekaan vaikka sattuvan hiplaamaan mutta tietysti en silti suosittele sitä hiplattavan koko aikaa. :D Meillä mennään nyt toista vuotta Serestolla.

    Ja meillä Luna sai tuon Trilymen rokotteen (joka tosissaan vaan suojaa borrelioosilta, ei karkota yhteen mitään) viime vuonna kun näin sitä mainostettavan. Me vietetään niin paljon aikaa Inkoon saaristossa missä niitä punkkeja kuhisee niin otan yleensä kaiken suojan mitä saa. Tänä vuonna sitten sitä rokotetta ei löytynytkään mistään meidän lähieläinlääkäriasemilta. Soitin Järvenpään, Keravan ja Tuusulan läpi eikä kukaan ollut ottanut rokotetta varastoon niin ei sitten tänä vuonna saatu vahvisterokotusta. ._. Luulen ettei "kaupunkilaiset" rokottaneet koiriaan kun ajattelevat että ei niitä punkkeja täällä niin hirveästi ole, jolloin ei eläinlääkäriasemienkaan ollut järkevää tilata uutta erää rokotteita. :/

    Red Mystery with Paws - Punkit ja niiden häätö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosiaan ymmärtänyt ettö Serestin kanssa voi mennä uimaan, joskin ei kaikkien pantojen kanssa, ja tuo kommentti koski punkkipantoja yleisesti. Ehkä hieman huonosti kirjitettu. :)
      Kommentin koskien Trilyme rokotetta olen itse asiassa kuulut ennenkin, ja voi hyvin olla että olet oikeassa! Tosin meillä Espoossa taitaa sitä olla hyvin, kun en ole kuullut täältä että olisi loppunut. Saga sai rokotteen jo helmikuussa.

      Poista
  3. Hyvä ja ajankohtainen postaus minustakin :) Meillä on kolme kesää käytetty Exspottia ja ihan ok toiminut, eikä sivuoireita ole ilmennyt. Tätä ennen testattiin valkosipuli ja paljon mainostettu Fixodida-jauhe, mutta näistä ei ollut mitään apua, kun asutaan oikeastaan koko paikkakunnan punkkisimmalla asuinalueella... Exspotillakin muutamia punkkeja löytyy ihan kiinni asti ja oon miettinyt uuden valmisteen kokeilua. Jotenkin vaan pelottaa lähteä testailemaan uusia, kun tämän yhden on jo kokenut "turvalliseksi" :P Nexgardista en ollutkaan kuullut eli täytyypä googletella lisätietoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kos tykkäsit. :) Pantaa tai Negardia voin suositella jos on löytänyt ihan kiinni asti olleita. Nexgard tosissaan siinä mielessä turvallisempi, että annetaan pinimmisää annoksissa.

      Poista

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)