tiistai 2. lokakuuta 2018

Uusi laji- uudet haasteet!

Tällä viikolla olemme korkanneet hallikauden. Eli tervetuloa taas jäätävän myöhäiset talvi-illat ja yöt jotka aherretaan treenaillen koska kaikki järkevät ajat ovat varattuja tai vähintään tuplahintaisia myöhäisiä iltojen nähden! Vielä ei tosin olla päästy aloittelemaan ihan myöhäisempiä treenejä, sunnuntaina oli jopa inhimilliseen aikaan treenit. Mutta emme suinkaan treenanneet tokoa sunnuntaina (ehei, maanantait ja torstait ovat tokoilua varten keksitty!), vaan kokeilussa oli täysin uusi lajituttavuus. Laji, joka sai siivet alleen ja yltänyt koirakansan suosioon. Arvasitko jo? No kyllä, rally-tokoa käväistiin kokeilemassa!

*Simo ja Lumi pusuttelupisteellä*


Treenikaverimme Jenny oli järjestänyt rally-tokoilevan treenikaverinsa meille esittämään kyseistä lajia. Kyseessä ei siis ollut virallinen koulutus, vaan treeniporukan hömppä idea kokeilla tätä uutta "muotilajia". Tiedän että monet "ei-kilpaihmiset", sekä monet tokoilijat ovat innostuneet tähän lajiin. Olen hiljaa itsekseni ajatellut, että joskus voisi olla hauskaa kokeilla mitä se touhu on. Tietämykseni ennen tutustumiskoulutusta oli seuraava:

- Rallyssa on kyltit joita pitää lukea vauhdissa 

- Kylteissä olevat temput suoritetaan kyltin edessä tuomarin määrämässä järjestyksessä (tässä tulikin mieleen kun nuorempana piti esteratsastuksessa aina opetella esterata. Radan muistaminen olikin usein se jännittävin juttu kisassa)

- Kaikilla on 100 pistettä suorituksen alussa, josta sitten vähennetään pisteitä eri kömmähdyksien takia.

- Jossain luokassa on jonkin sortin "käytösruutu" ( jostain blogista luin että siellä oli ollut pizzalaatikkoja häiriönä?)


*Kuva lainattu netistä*

Tiedossa ei siis ollut paljon kehuttavaa. Tutustumistreeneissä kävimme ensiksi rally-tokon säännöt läpi. Flatilla ei saa olla noutajahihnaa (emmehän me omista muuta hihnaa!?) ja pannan täytyy olla luokollinen, ei kuristava tai puolikuristava (kaikki tokopannat meillä on puolikuristavat...). Vaatteissa ei saa roikkua mitään. Namit ja lelut saa olla taskuissa suorituksen aikana, mutta luonnollisesti eivät saa tippua sieltä. Näistä asioista voi saada hylätyn. Tässä kohtaa minusta oli erityistä se, että kukaan ei kerro jos olet tehnyt jonkun asian jonka seurauksena suorituksesi hylätään. Toisin sanoen voit tehdä muuten täyden pisteen suorituksen mutta, kun tulet maaliin ja katsot ilmoitustaululle voi olla, että sinut on hylätty heti kun tulit radalle. Koska oli väärä panta. Tai roikkuva esine. Tai vääränväriset vaatteet (huomaa sarkasmi...). Tässä lajissa pitäisi siis varmaan tavata säännöt tarkkaan läpi, sillä ne ovat mielestäni täynnä niin sanottua nippelitietoa. Moni varmaan ihan hyvällä ajatuksella siihen laitettu, mutta omaan päähän kuulostaa siltä, että sääntöjen laatijalla on ollut tylsää.

                                                                                   *Kuva lainattu netistä*

Sääntöjen jälkeen kävimme eri kylttejä läpi ja teimme pienen radan johon tutustuttiin. Opin, että käytösruutua ei vielä ole alemmissa luokissa. Useimmat liikkeet tai temput olivat tokoilijalle tuttuja, mutta esimerkiksi saksalainen täyskäännös, sekä sivulletulo oikealta olivat uusia asioita. Myös pysähtyminen ja esimerkiksi koiran vieminen eteen ilman istuutumista siinä välissä, tulee olemaan omaan tokopäähän vaikeaa. Sitä ollaan nyt nelisen vuotta jankattu että koira aina istuutuu perusasentoon kun ohjaaja pysähtyy... Se mikä tosin tekee rallysta helpon oloisen (tai ainakin alemmat luokat) on, että koiralle saa rupatella niin paljon kun jaksaa ja haluaa, ja saa antaa käsiapuja. Tokopäähäni en sitten millään meinannut uskoa tätä, sehän meinaa sitä, että jopa Simo olisi miltei kisavalmis rally-tokon alokasluokkaan.

Kävimme radan koira kerrallaan läpi kouluttajan kanssa. Luulin, että Sagalla ei tulisi olemaan mitään ongelmaa, mutta mahdollisesti Simolla jokunen liike aiheuttaisi päänvaivaa. Kiinnostavaa oli kyllä miten erilailla koirat reagoivat tähän ihan uuteen tilanteeseen. Simo, joka ei vielä ole tokoillut niin kauan j ajolle esimerkiksi perusasento ei ole niin juurettu päähän, pärjäsi oikein hyvin. Käsiapujen avustuksella hän liikkui molemmilla sivuilla ja edessä oikein nätisti, kättäni seuraten. Ainoa haaste oli oikeastaan kylttien tuoma häiriö, sekä liikkeet missä piti kiertää koira. Simo kestää sen että menen vierelle, mutta emme ole vielä päässeet siihen pisteeseen, että olisin koiran takana (eikä sitä kyllä olla treenattukkaan...). Juokseminen sujui kahdella jalalla pomppien, eli ellei juoksemisen tyyliä olla presisoitu säännöissä, saimme siltä radalta hyväksytyn tuloksen. ;)



Saga taas on niin juurtunut tokoon ja siihen, että kaikki tapahtuu vasemmalla puolella. Kun neiti pääsi hirmuinnolla kentälle ja huomasi ensimmäisen kyltin, oli jopa häiriötreenatun tokokoiran pakko katso mitä ihmeen roskaa hänen tokokentälleen on lentänyt! Melkein pystyin kuulemaan kuinka Sagan aivoissa raksutti kun käänyttiin sinnetänne, kierrettiin tötsiä ja tehtiin spiraaleja, että mitä ihmeen tokoa tämä on?! Edessä istumiset, saksalainen ja oikealta tuleminen perusasentoon tuotti Sagalle vaikeuksia. Hän ei yhtä herkästi kuin Simo seuraa kättäni, eikä ymmärtänyt sitten alkuunkaan miksi ihmeessä nami menee oikealle jos kerran pitää mennä perusasentoon. Muutaman kerran namihoukuttelun jälkeen hänkin taisi ymmärtää jutun jujun, ja siirtyi helposti eteeni.

Kaikenkaikkiaan alokasluokka vaikuttaa, rehellisesti sanoen, todella helpolta kun on tokotaustaa.Ylemmistä luokista en vielä osaa sanoa, mutta ymmärtääkseni myös avoin luokka on helppo. Kun kerran koira on alossa kytkettynä ja sille saa rupatella uskon, että rally-toko kilpailu voi olla oikein hyvä portti tuleviin tokokokeisiin Simolle. Sagalle se voisi tuoda mukavaa vaihtelua treenaamiseen. Neiti kun helposti kyllästyy jankkaamaan samoja liikkeitä. Alokasluokka on ainakin käytävä kokeilemassa molempien koirien kanssa, aika sitten näyttää jaksammeko tehdä sen enempää. Toko kun kutenkin on päälajimme. Mutta aika näyttää!

 Harrastatko sinä rally-tokoa? Mitä vinkkejä antaisit aloittelijalle?








10 kommenttia:

  1. Tervetuloa hienon lajin pariin! :) Rally-toko tukee kivasti tokoa ja toistepäin. Alokasluokka ja avoin luokka ovat tosiaan helppoja, jos on tokopuoli hallussa. VOI- ja MES-luokissa riittääkin sitten vähän purtavaa, kun mukaan tulee mm. oikealla puolella seuraaminen. Eli jos on tarkoitus lajissa edetä pidemmälle, kannattaa mahdollisimman pian aloittaa oikealla puolella seuraamisen harjoittelu. :)

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa rallaamaan! Muutama vinkki: opettelemalla säännöt voi säästyä turhilta hylsyiltä ja pistemenetyksiltä. Kuten Mirva tuossa jo kirjoittikin, niin jos tähtäin on ylempiin luokkiin, niin kannattaa opetella kaikki tehtävät alusta asti molemmin puolin. Itse olen sitä mieltä, että tehtävät kannattaa opettaa erillisinä (ja parin tehtävän sarjoina). Radalle ei mennä opettelemaan uusia juttuja vaan ratatreeni on ratatreeni (eihän tokossakaan kukaan tee kisanomaisessa treenissä liikeitä, joita koira ei osaa). Mä en palkkaa treeneissäkään kesken radan mutta teen hyvin erimittaisia ratoja.
    Rally ja toko tukevat toisiaan ja parissa ekassa luokassa siirtymä on helpompi kuin kokonaan uudelle harrastajalle.

    VastaaPoista
  3. Hahaa, pizzalaatikot on varmaan Lunan toisesta voittajaluokan kisasta jäänyt mieleen. :'D Alokasluokassa hankalin juttu tokoilijalle on varmaan se hihna ja säännöt itsessään eikä ne liikkeet. Avossa sitten helpottuu, kun hihnasta päästään eroon. Ja itse en kokenut vielä sitä voittajaluokkaakaan mitenkään hirveän vaikeaksi, kun vaan sai totutettua Lunan siihen oikeaan puoleen.

    Mutta alokasluokkaa varten sanoisin että keskittyy niihin kyltteihin sen verran että tietää milloin istutaan ja milloin ei, se oli itselle kokeissa ehkä hankalin osio kun se tokon perusasento oli vahvana, se meinasi tulla myös niissä kylteissä jossa koira ei saanut istua vaan piti jatkaa suoraan matkaa. Ja saksalaisessa pidä tarpeeksi etäisyyttä kylttiin, ettei koira lähde kiertämään sitä kylttiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu se taitaakin olla teidän voittajasta ne pizzalaatikot! Oli mun mielestä niin hupaisa häiriö että jäi mieleen. 😂 Kiitos vinkeistä, täällä koitetaan ylipuhua koirat saksalaiseen kun se ei ihan luonnosta taivu. ;)

      Poista
  4. En harrasta rallya, mutta toissa vuonna kävin kummankin koiran kanssa yhden kisan, jotta sain niille lisää lajituloksia (tähtäimessä siis osallistua kymmenen eri lajin kisoihin). Kaveri piti meille muutaman treenin ennen kisoja ja on kyllä niin viheliäinen laji noiden nippelinappelisääntöjensä kanssa, että hermo meinas mennä. Ei todellakaan mikään leppoisa ja rento meininki. Joku siinä ihmisiä kuitenkin viehättää, kun on niin suosituksi tullut. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha hauska kuulla että jollain muullakin menee hermot nippelitietosääntöjen kanssa. ;) Mutta jokin siinä näyttää porukoita viehättävän, nyt on ensimmäinen ilmo lähtenyt kokeeseen niin saadaan nähdä montako sääntörikkomusta tehdään tietämättä...

      Poista
  5. Rallyssä varmasti viehättää se, kun koiraa saa käskeä ja kannustaa ja ohjata käsillä niin paljon kuin sielu sietää. Ylemmissä luokissa tietty käsi- ja vartaloapujen olisi syytä jo vähentyä :) Säännöiltään se on kyllä jopa tiukempi kuin toko, kun ihan pienistä virheistä saattaa tulla -10 pistettä tai jopa suoraan hylky. Esim. jos koira peruutuksessa istahtaa tai menee maahan väärällä tekniikalla, liike hylätään ja tulee se -10p. Säännöt siis todellakin kandee tavata tarkkaan :D

    Me kisattiin kultsun (mun eka koira, tokossa kisattiin evl:ssä) kanssa tokosta eläköitymisen jälkeen mestariluokkaan saakka ja saatiin sieltä yksi hyväksytty tulos. Sitten rallysta tuli virallinen laji ja koiran tunnistusmerkintä olisi pitänyt uusia, sillä oli siis hyvin haalistunut tatuointi. Eipä viitsitty veteraanikoiraa kiusata sellaisilla, kun rokotuksetkin oli juuri uusittu, niin jätettiin laji nuoremmille. Alokasluokka meni tosi helposti läpi tokotaustalla, ainoastaan eteen istuminen ja sivulletulo takaa kiertäen piti opettaa koiralle. Eka hylätty tulos tulikin oikeastaan ekasta mestariluokan kisasta, josta tuli yksi kymppivirhe liikaa :D

    Sandran kanssa oli ihanaa treenailla ja kisata rallyssa, vanhana tokokoirana se ei meinannut housuissaan pysyä kun sain kehua sitä koko radan ajan! Aidanin kanssa taas ei olisi vähempää voinut rallykoukerot kiinnostaa, tuntui että se oli niin vauhdikas, voimakas ja häntänsä ja jalkojensa kanssa ulottuva yksilö, että olisi kaatanut kaikki kyltit ja törpöt :D Myös tuon kuukkerin kanssa on riittävästi hommaa muissa lajeissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuo koiran kannustaminen ja sallittu käsiapujen käyttö on varmaankin tehnyt lajista tuon ”matalan kynnyksen” lajin. Tulinpahan minäkin ilmoittautuneeksi Simon kokeeseen, vaikka tyyppi ei juurikaan mitään osaa... 😂 Flatilla kyllä tuo häntä ja pitköhkö runko voi olla pieni kompastuskivi pienempiin rotuihin verrattuna voin uskoa.

      Poista

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)