sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

FMBB:n TOKO-koulutuspäivä

Koulutuskurssit jatkuu! Tänään oli vuorossa belgianpaimenkoirien MM kilpailuihin matkaavan joukkueen toko-koulutuspäivä Klaukkalassa. Kouluttajina toimi Mirjami Mattila ja Pernilla Tallberg. Tokotilanteen mukaisesti suurin osa koirista oli border-collieta. mutta mukaan mahtui myös pari belgianpaimenkoiraa, espanjanvesikoira ja kiharakarvainen noutaja. Jokainen koirakko sai noin 20 minuuttia koulutusta yhden kouluttajan luona, ja kun ryhmä oli valmis vaihtoivat kouluttajat ryhmiä lounastauon jälkeen.

                                      (kuvat ovat kännykkäkuvia ja Tinan käsialaa)

Sagan kanssa aloitettiin Mirjamin koulutuksella. Kerrottiin hiemea mitä ollaan tokossa tehty ja mitkä ongelmakohdat meillä oli. Kerroin meidän liikkeestä maahanmeno ongelmasta kokeissa ja mietittiin miksi liike onnistuu treeneissä kun kisoissa nollaa liikkeen. Nyt ei ole edes treeneissä halunnut mennä maahan. Noh, kun näytettiin liike ilmeni uusi ongelma. Nimittäin ongelmien häviäminen! Eli kun piti näyttää kyseinen ongelmaliike, niin eihän se ollutkaan enää ongelma. Neiti meni maahan kun ei muuta olisi elämässä tehnytkään. Seuraavana oli vuorossa seuruun almumetrit. Neiti on alkanut harrastaa sitä, että ensimmäiset kaksi askelta katsoo ikään kuin minne ollana menossa, ja sitten vasta ottaa kontaktin. Tehtiin namilla ja ilman, ja Saga piti kontaktin koko ajan minuun. Ymmärrä sitten tuota neitiä! Tehtiin kuitenkin pari harjoitusta seuraamisen yhteydessä.



Ensiksi tehtiin kontaktia paikalla ja häiriössä. Tätä pitäisi jaksaa tehdä paaaljon enemmän kun mitä tällä hetkellä tehdään... Auttaa kontaktin pitämistä aivan hurjasti! Toinen oli harjoitus jotta saadaan koiran tarjoamaan aktiivisuutta. Eli koira istumaan (ilman käskyä!) ja itse siirtyy askeleen tai pari sivulle. Sitten odotetaan että koira turhautuu ja tarjoaa eria liikkeitä jotta saa palkan. Lopputulos pitäisi olla koiran siirtyminen perusasentoon itsestään, heti kun itse siirtyy. Ensin sain vähän taputella reittäni pari kertaa, jotta Saga ymmärtäisi ettei kyseessä ollut paikalla istuminen, mutta parin kerra jälkeen alkoi jo tarjota eri asioita ja lopuksi tuli perusasentoon heti kuin liikuin.


                               (jalkojen välistä pujottamista loppukevennykseksi toisen koulutuspätkän jälkeen)

Ruokatauon jälkeen vaihdettiin kouluttajia ja saimme kokeilla Pernilla Tallbergin koulutustaitoja. Tehttin seuraamista, mutta alussa ei taaskaan ollut ongelmia. Jatkotreeneihin sain kuitenkin vinkin leikkiä Sagan kanssa ja leikin kesken ottaa Sagan lennosta seuraamaan muutaman askeleen. Tällä p yrittiin tehdä seuraaminen vähän hauskemmaksi, ettei neiti tylsistyisi aina "perusasento-liike-seis" kaavasta. Aloitukset ja askelsiirtymiset treenataan sitten erikseen.

Tämän jälkeen kokeiltiin peruuttamista. En itse tiedä miten sitä treenataan, ja aina kun olen yrittänyt namin avulla saada Sagan peruuttamaan perusasennosta neiti tekee kuperkeikkoja kun ei ymmärrä käyttää takapäätä. Yksi idea oli ottaa koira seinän ja ohjaajan väliin seisomaan, ja siitä asennosta peruuttaa muutama askel namin avulla. Seinä auttaa liikkeen pysymisessä suorana, ja pikkuhiljaa voi namikäden häivyttää. Ei mennytkään kun pari kertaa ennen kuin Saga sai kiinni jutun jujusta, ja alkoi käyttää takapäätä ilman kuperkeikkoja!



Lopuksi otimme kapulan pitoa, sillä olen huomannut Sagan alkavan jyrsimään sitä aina kun kierrokset nousee tai ollaan vieraassa paikassa. Tietysti tähän pitäisi tehdä pito harjoituksia, mutta sain myös yksinkertaisen neuvon- kokeilla isompaa kapulaa! Tällä hetkellä on käytössä aika pieni ohjatun noudon kapula, joka on todella kevyt. Tulikin mielen että Saga tosiaan tekee saman dummyen kanssa. Jos on liian pieni niin neiti alkaa jyrsimään sitä ja liikuttaa sitä suussa. Joten koulutuksen jälkeen kotimatka meni Mustin ja mirrin kautta ostamaan 400 grammaista sorvattua kapulaa.


Ryhmän valmistuttua lopetettiin paikkamakuulla ja paikkaistumisella. Mukava koirahenkinen tokoilupäivä ja saimme taas uutta treeni-intoa ja ideoita eri liikkeiden treenaamiseen! Iso kiitos järjestäjille!


2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta! Olisin itse halunnut kovasti kyseiseen koulutukseen mukaan, mutta harmillisesti päivä ei meille sopinut. Oli siis tosi mukava lukea tää kirjoitus ja harmittaa kyllä vielä enemmän etten itse paikalle päässyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi että et päässyt, oli kyllä opettavaista ja muutenkin mukava päivä! :) Mutta kiva jos sait vähän iloa tätä postausta lukiessasi, saat olla hengessä mukana. ;) Ja toivottavasti näitä kursseja tulee lisää niin tekin pääsette mukaan!

      Poista

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)