maanantai 28. maaliskuuta 2016

Flattien taipparikurssi

Viikonloppuna oltiin kahden päivän flattien taippari/nomekurssilla Vihtijärvellä. Kurssilla oli siis sekä nomeryhmä, taipparista selvinneille, ja taippariryhmä meille joilla on se vielä edessä. Taippariryhmällä oli Satakunnasta asti tullut Mika Sarekivi kouluttajana, joka osoittautui oikein sympaattiseksi ja osaavaksi vetäjäksi joka hyvin huomioi kaikkien koirien eri tarpeet.

Ensimmäisenä päivänä aloitimme erilaisilla maltti- ja johtajuus harjoituksilla. Koirat asetettiin riviin ja vuorotellen piti jokaisen ohjaajan hakea dummy jonka Mika heitii jokaisen koirakon eteen. Koiran tuli pysyä aloillaan odottamassa, eikä saanut hyppiä dummyn perään. Johtajuutta harjoiteltiin muun muassa seuraavasti, vieraan koiran kävellessä ohi, ohjaaja meni tervehtimään koiraa, mutta oma koira tulisi pysyä paikallaan odottamassa.




Tämän jälkeen tehtiin pillipysäytyksiä ja koirat saivat myös kuulla laukauksia. Sagalla oli muutenkin ihan yli-kieroksilla ja kuullessaan laukaukset hän jähmettyi paikalleen, nosti katseen ja "skannasi" koko lähialueen metsän että mihinköhän joku riista olisi tippunut. Vähän kyllä nauratti kun tasan kerran ollaan neidin kanssa käyty ampumaradalla ja silloin vain heitetty muutama dummy paikan päällä. Mutta onneksi ei ainakan pelkää laukauksia!

                              

Sitten siirryttiin yksilötehtäviin. Ensimmäisenä vuorossa oli luoksetulot pillillä. Mika meni koiran kanssa piiloon ja  ohjaajaan piti sitten pillittää koira luokseen. Saga tuli luokseni kun tuli olisi ollut perässä!


Tämän jälkeinen tehtävä siipidummyen kanssa ei valitettavasti mennyt yhtä hyvin. Ei olla niiden kanssa oikeastaan harjoiteltu Sagan kanssa, vaan hypättiin heti riistaan. No eiköhän neiti jäänyt jyrsimään dummyn päällä olevaa siipeä kun tuli hänen vuoro... Yritettiin sitten Mikan neuvojen mukaan tehdä erilaisia pitämis- ja liikkumis harjoituksia siipidummy suussa, mutta kyllä meillä on siinä tekemistä...





















































Viimeiseksi laitettiin koirat sitten jälkiliinaan, ja kaikki saivat vuorollaan jäljestää hajuvanalla variksen. Jopa Saga nosti variksen, tiputti sen pari kertaa, mietti, mutta otti sen lopulta nätisti suuhun ja pystyimme palauttamaan sen lähtöpisteeseen! Edellisen tehtävän jälkeen tämä tuntui megavoitolta! Joten iloisin mielin suuntasimme pitkän päivän jälkeen kotia päin.



Lauantaiaamu valkeni sumuisessa ja sateisessa säässä kun Sagan kanssa suuntasimme kohti Vihtijärven maastoja. Kun sohjoisella metsätiellä koitin pitää auton hallinnassa, opin etä seuraavaksi hankintalistalla on nelivetoinen auto... Hieman dramaattisen aamun jälkeen tapasimme iloiset taipparikurssilaiset metsässä, jonka kanssa kävimme läpi päivän ohjelman.



Mika oli suunnitellut kolme tehtävää koirille. Jokainen koira saisi vuorollaan tehdä kolme erilaista riistanoutoa. Ensimmäiseksi oli yhden variksen nouto lähialueelta. Metsään oli piilotettu kaksi, ja eiköhän Saga lähtenyt vaihtamaan varista heti kun sai mahdollisuuden. Kiitos Mikan kärsivällisyyden ja hyvien neuvojen, saimme kuitenkin neidin ymmärtämään, ettei tällainen peli vetele.  Lopuksi saatiin ensimmäinen varis noudettua, ilman vaihtoja. Toinen tehtävä oli sama kuin perjantain, eli hajuvanalla koira jäljestää yhden variksen.  Viimeiseksi oli vuorossa kolmen variksen sokkonouto ilmavainun avulla. Tämä oli ensimmäistä kertaa kun Saga teki noutoa sokkona ja kyllä sain olla tyytyväinen neidistä! Tyylillä ja taidolla ja hyvällä vauhdilla Saga toi kaikki kolme varista, ilman mitään epäröintiä tai vaihtoa. Palautuksessa ilmeni vähän omistamista, mutta siitäkin selvittiin.





Lopuksi oli vielä loppupalaveri, mitä opimme ja mitä tehdään kotona. NOME kurssilaisten valmistuttua istuuduimme kaikki nuotion ääreen kiinnostavine koirakeskusteluineen ennen kuin kotiinlähdön aika koitti.

Ihan supermukavat kaksi päivää ja mahtava kurssi hieman erilaisine tehtävineen! Sain uusia idoita ja tutustuttiin taas uusiin mukaviin flatti-ihmisiin!

Tästä kurssista jäi seuraavat asiat muistilistaan:

- Luoksetulot ja haut alamäkeen
- Hakuruutu ja noudot vastatuuleen



Kiitos ja kumarus kouluttajille ja kaikille mukana olleille minulta ja Sagalta! <3



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)