tiistai 28. huhtikuuta 2020

Kun on aikaa; mistä löytää treenivinkkejä?


Olen monesti todennut, että tokossa tiedän aika usein miten treenata uusia asioita, niihin liittyviä tekniikoita ja kikka kolmosia. Nomessa tosin huomaan itseni usein ajattelevan, että mitäpä jos koirat osaisivat tällaisen tai tuollaisen asian, mutta ongelmatilanteessa en ole oikein varma, miten asiaa rakennetaan eteenpäin. Varsinkin näin korona- aikaan kun ei voi osallistua koulutuksiin ja treenata ryhmän kanssa, jossa saisi vinkkejä. Niinpä päätin yhdistää vanhaa ja uutta!

Satuin löytämään kirjastosta vanhan kirjan "Träna din retriever", (suom. Miten kouluttaa noutajaasi), jonka lisäksi olen katsonut YouTubesta ja Instagramista erilaisia treenivinkkejä, varsinkin eteen lähetykseen ja ohjaamiseen. Eihän pelkästään niillä tiedoilla metsästyskokeeseen lähdetä, mutta riittänee meille tällä hetkellä, jotta saamme vähän treenattua metsähommia.


Sagan kanssa olen keskittynyt ohjaamiseen ja pillipysäytyksiin. Saga lähtee turhan helposti hakuun, ja kerää kierroksia nähdessään metsän ja damirepun. Simolla ollessa tassu paketissa, minulla oli hyvä syy ottaa vain Saga pelloille treenaamaan damihommia. Aloitimme oikein perus ohjauksilla oikealle ja vasemmalle. Jätin Sagan istumaan, heitin damit ja kävelin eteenpäin. Tämän jälkeen kutsuin luokse, pysäytin damien väliin ja lähetin hakemaan vuorotellen oikeaa ja vasempaa damia. Tämän jälkeen vaikeutin tehtävää muun muassa lisäämällä etäisyyttä sekä häiriöheitoilla. Suureksi ilokseni Sagan alkoi muutaman tehtävän jälkeen keskittyä todella hyvin ja kierrokset laskivat. Neiti ei saanut kertaakaan päättä itse minkä damin haki, vaan lähetin kaikille ohjauksien kautta. Tämä rauhoitti sekä koiraa, että suuta damien käsittelyssä.

Linjalähetyksissä Saga tekee erittäin helposti vapaata hakua, ja pilli kuuluu kuuroille korville. Olemme siis vahvistaneet linjalle lähetystä, motivoiduilla ja lyhyillä linjoilla, joita pikkuhiljaa olemme pidentäneet. Välillä Saga saa päähänpistoksen, että eteen voikin tarkoittaa vasemmalle rinteeseen etsimistä, koska siellä oli äsken kani/tuuli/valo/keiju/mikäliekiinnostava asia, mutta muuten linjalle lähettäminen on vahvistunut ja hakuun karkaaminen on vähentynyt.


Simon kanssa olemme aloittaneet linjalle lähettämisen. Hänen kanssansa ei olla tehty yhtä paljon vapaata hakua kuin Sagan kanssa, joten hakuun karkaaminen ei tässä ole ongelma. Pitkillä linjoilla Simo tosin muuttuu epävarmaksi, ja itseluottamus pettää helposti puolessa välissä, jonka syystä olen lyhentänyt linjoja ja motivoinut erittäin paljon hieman pidempiä matkoja. Itseluottamuksen puute on Simolla myös alkanut näkyä vapaassa haussa, mikä on kiinnostavaa sinänsä, että vuosi sitten tätä ongelmaa ei ollut. Liekö kyseessä myöhäinen "mörkö-ikä" tai mikä, mutta ei auta kun ottaa muutama askel taaksepäin ja vahvistaa itseluottamusta. Muuten Simo tekee oikein kivasti työtä ja on suht kuuliainen pillille.Samalla olen opettanut molemmille koirille malttia odottamalla hihnatta omaa vuoroaan paikalla. Erittäin hyödyllistä molemmille koirille, vaikkakin pieniä karkaamisia välillä vielä tapahtuukin. Eli senkin asian tiimoilta on tehtävä työtä, mutta sanoisin, että olemme noin kuukaudessa edistyneet paljon. Sekä koirat, että ohjaaja. Pillikuuliaisuudessa on molemmilla koirilla vielä tekemistä, varsinkin pysäytyksen suhteen. Lyhyellä matkalla Saga pysähtyy kuin seinään mutta pitkällä matkalla tepastelee luokse. Simo tulee taas usein joko heti luokse tai sitten tepastelee hitaasti ohjaaja päin. Mutta näin kiteytettynä, olen yllättynyt miten paljon treeni-ideoita voi saada ja soveltaa vanhasta kirjasta sekä Instagramista. Tämän lisäksi ideoiden etsiminen ja analysoiminen tätä kautta on ollut aika hauskaa!

Oletko sinä uskaltanut olla ryhmätreeneissä näin korona-aikana? Onko ideoita pillitys luoksetulon ja pysäyttämisen erotteluun?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)