lauantai 3. tammikuuta 2015

TOKOilijan edistysaskeleet ja säännönmuutokset

Taas sitä jatketaan! Nimittäin TOKOn treenaamista. Tiistaina oli ensimmäiset treenit joululoman jälkeen, ja kyllä tuntui hyvältä treenata jotain järkevää eikä vain pomppia hangessa, vaikka sekin hauskaa on!  Siellä saatiin muun muassa tietää että TOKOn säännöt muuttuvat elokuussa kansainvälisiin sääntöihin, lisää asiasta postauksen lopussa!

Olin hieman valmistautunut henkisesti siihen, ettei treenit menisi kovin hyvin, koska ollaan todella lomailtu pikkuneidin kanssa eikä juuri ollenkaan treenannut toko juttuja. Mutta yllätyksekseni neiti keskittyi melkein paremmin kuin ennen lomaa ja teki ilolla ja harkinnalla kaikki harjoitukset! Ajattelin ensin loman olleen syy tähän, mutta mietittyäni muistin meidän treenien ajan muuttuneen tunnin myöhemmäksi, jonka seurauksena ehdin kerrankin kävellä pitkän lenkin neidin kanssa ennen treenejä, enkä vain kävellä nurkan taakse niin kuin ennen.

Vinterfoton 2014 004Vinterfoton 2014 007

Treeneissä harjoiteltiin oikeastaan ensimmäistä kertaa kokeenomaista sisääntuloa, luoksepäästävyyttä ja parin minuutin paikalla makuuta. Koska treenien vetäjänä meillä on Marianne joka kuuluu Sagan lempi-ihmisiin (tietysti maten ja hussen jälkeen. ;D ) Ensimmäisellä kerralla meni vähän niin ja näin. Sisääntulo meni ihan mukavasti, mutta kun näki Mariannen joka toimi leikki tuomarina, tuli hirveä veto ja pomppiminen… Seuraavalla kerralla meni sitten hieman rauhallisimmissa merkeissä, ja pikku-neiti antoi jopa kopeloida itseään ilman että kukaan sai pusu suihkun.

Luoksepäästäminen on yksi uusi asia mitä meidän on harjoiteltava. Paljon. Ongelma ei siis ole siinä että neiti ei päästä ihmisiä lähelleen, vaan päinvastoin. Kun on uusi ihminen lähettyvillä olisi niin kivaa hyppiä syliin vaikka onkin 32kiloinen köntys, ja jos ei saa niin ainakin tämä ihminen täytyy tervehtiä oikein tervetulleeksi runsain pusujen saattelemana… Ei puutu ystävällisyyttä meidän neidiltä ainakaan! Toisella yrityksellä ja lisäkäskyllä(vaikka kokeessa niitä ei saisi antaa.. mutta harjoitus mikä harjoitus) neiti malttoikin istua aloillaan ja antoi vain pienen pusun käteen. Eli tätä täytyy ehdottomasti treenata lisää! Paikallaanmakuu meni yllättävän hyvin ottaen huomioon että emme vielä ole harjoitelleet paikallaan makua niin että minä liikkuisin poispäin. Hypyt esteen yli meni myös yllättävän hyvin, neiti oli aivan innoissaan mutta pysähtyi kuitenkin kiltisti heti esteen jälkeen.

Vinterfoton 2014 039Vinterfoton 2014 038

Seuraaminen kontaktissa on tosin osoittautunut meidän, jokseenkin haastavaksi, ongelmaksi. Eli ollaan harjoiteltu kontaktin ottamista neidin istuessa perusasennossa sivullani, ja nyt yritetään ottaa ensiaskeleet kohti seuraamista. NOMEssa ollaan jo harjoiteltu vapaata seuraamista, tosin ilman kontaktia. Joten liike on periaatteessa hieman tuttu pikku-neidille. Saga ottaakin suhteellisen hyvin kontaktia istuessaan paikalla, mutta heti kun liikutaan kontakti tippuu. Neiti kyllä seuraa hienosti ja ottaa kontaktin heti takaisin kun pysähdytään, mutta liikkuessa (kyse on siis askeleesta tai parista) tiputtaa heti kontaktin. Olen yrittänyt kehumalla jo ennen kuin liikutaan ja liikkumisen ajan kovasti kehuja, toimii ehkä kerran tuhannesta… Olen myös yrittänyt niin että pidän namin suussa jotta Saga katsoisi sitä. Mutta silloin neiti vain pomppi sen perään ja kun kielsin niin ei uskaltanut enää liikkua, koska ilmeisesti Saga tulkitsi kiellon liikkumiseen. Eli jos kellään on ideoita mitä voitaisiin kokeilla otamme ilolla vastaan!

Vinterfoton 2014 022Vinterfoton 2014 024

Olen jotenkin ajatellut meillä olevan kuinka hyvin aikaa tahansa harjoitella neidin kanssa ja sitten mennä kokeeseen, mutta nyt on ilmennyt että TOKOn säännöt muuttuu tämän vuoden elokuussa kansainvälisiin sääntöihin. Tämä tarkoittaa sitä ettei enää ole ALO, AVO, VOI tai EVL luokkaa, vaan 1, 2 ja 3 luokka. Ymmärtääkseni ALO ja AVO luokat ikkän kuin yhdistetään 1. luokaksi, mutta on enemmän avo luokan tapainen ruutuineen kaikkineen. myös EVL joka muuttuu 3. luokaksi muuttuu hieman. Lisää asiasta voi lukea TÄÄLTÄ.

Vinterfoton 2014 055

Loppujen lopuksi on kyllä suurin osa liikkeistä suhteellisen hyvin hallussa. Tietysti moni liike kaipaa vielä harjoitusta mutta ainakin neiti (ja minä!) alkaa ymmärtää mistä on kyse kun tokoillaan ja tekee liikkeet hymy suin niin kuin flatit yleensä! Eli varmaan keväällä tai kesällä sitten yritetään saada liikkeet niin varmoiksi että voidaan osallistua kokeesen. Jännää!!!

Näiden kuulumisien myötä toivotamme kaikille lukijoille oikein hyvää alkanutta vuotta 2015!

                                            Vinterfoton 2014 054

3 kommenttia:

  1. Kyllä edelleenkin on alokasluokka, joka joiltain osin jopa helpottuu nykyisestä. :) Uudet luokat ja niiden liikkeet löytyvät täältä (ihan lopussa) http://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/attachments/toko_koeohjeet_01082015.pdf

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, en siis tarkoittanut että koknaan häviää vaan että jotkut iikkeet muuttuu ja just ruutu tulee avo:sta alo:on. Ilmaisin ehkä itseni hieman epäselvästi.
      Toisaalta linkittämässäsi sivulla nuo liikkeet ovat hieman toiset kun mitä olen kuullut, kun joskus luin kennelliiton sivuilta että vain ja ainoastaan käytetään 1,2,ja 3 luokkia... Joten kiitoksia siis päivityksestä! :)

      Poista
    2. Tuossa sinun linkissä taisi olla ne nykyiset kansainväliset avoin- ja voittajaluokka, elokuussa tosiaan tulee niihinkin uudet säännöt, kuten myös evl hieman muuttuu, sehän onkin jo vuosia ollut meilläkin kansainvälisillä säännöillä. Uusi alokasluokka on sitten ihan suomalaisten oma, monissa muissa maissa on vain avoin-evl. Ensi viikolla pitäisi ilmestyä uusien sääntöjen liikkeiden suoritusohjeetkin.

      Poista

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)