tiistai 27. kesäkuuta 2017

NOME treeniä ja hukattu reitti

Taippareiden jälkeen leikin hieman ajatuksen kanssa jos me joskus, mahdollisesti, ehkä koittaisimme Sagan kanssa päästä NOME-B kokeisiin. Eli kylmän riistan kokeisiin. TOKOn kautta Saga on aika helposti ohjattavissa (paitsi vedessä!) ja käsittelee riista nätisti. Koiraa minulla ei ole tosin koskaan ollut NOMEssa, joten tieto, miten harjoitella kokeisiin, puuttui. Viime puolivuotta on pitkälti mennyt TOKOn merkeissä, ja ajattelin että nyt kesällä olisi kivaa saada vähän vaihtelua elämään. Kaikki kevään kurssit olivat tosin huonoll ajankohdalla, ja halusin tietoa mitä ja miten voi kotona treenata yksin Sagan kanssa. 

                                                                                               *Mila ja Saga*

Ninpä käytin somen voimaa, kirjoitin vanhaan nou/nome ryhmään joka oli noin vuosi sitten aktiivinen, josko kenelläkään olisi aikaa näyttää pari juttua minulle ja Sagalle, ja vähän neuvoa, miten pääsisimme alkuun. Nina ja Mila-flatti ilmoittivat, että heidän kanssa pääsisimme treenaamaan, ja niin tapasimee Vihdin Vaakkoissa jossa on loistavat treenimaastot.Parkkiksella tiedustelin ensin miten NOMEn ALO luokka ja taipparit eroavat toisistaan ihan konkreettisesti. Linjaa, eteenmeno ja tuplamarkkeerauksia ovat ehkä se suurin ero, ja hyppy taipparista ALO luokkaan tuntuikin yhtäkkiä aika isolta harppaukselta. Mutta askel kerralla kohti uutta haastetta, ja mukavaa saada vähän uutta treenattavaa!

Teimme aluksi Milalle muutaman eteenlähetyksen jonka jälkeen tein Sagalle ensimmäistä kertaa lähihakupillitysta. Koira istumaan pusikkoon, dumylla tai vastaavalla hajutetaan alue koiran ympärillä ja jätetään dummy niin ettei koira näe. Ohjaaja, joka on seissyt koiran edessä pillittää lähihakupillityksen ja koira nuuskii ja etsii dummyn. Pari ensimmäistä kertaa Saga halusi tulla luokse kun kuuli pillityksen, mutta aika pian ymärsi että pillityksestä laitetaan kuono maahan ja etsitään jotain. Kokeilin myös eteenlähetystä lähihakupillityksen kanssa. Eteenlähetystä ei olla juuri tehty, joten siinä oli kaksi epävarmaa asiaa. Ensimmäisen kerran lähetin liian kaukaa ja neiti lähti hakuun. Mentiin sitten yhdessä laittamaan dummy ja uusi lähetys. Tällä kertaa löysi hyvin. Uudestaan dummy piiloon, niin ettei koira nähnyt, lyhyeltä matkalta lähetys ja pillitys ja löysi heti dumyn. Teki todella hyvin työtä ollakseen ensimmäinen kerta kun tehdään tällaisia tehtäviä.
Seuraava tehtävä oli vesinoutoja lammessa, johon Saga oli havitellut koko edellisen harjoituksen ajan. Tässä tulee varmaankin olemaan meidän suurin työ koskien ALO treenejä; hallintaa veden ääressä. Ensimmäiseksi tehtiin ykkösmarkkeerauksia veteen yliuittoina. Milan noutaessa omaa dummya, meinasi Saga sekoa täysin. Neiti kiljui ja ulvoi ja mietin jo mikä menee ensimmäisenä rikki, hihna vai puu mihin olin kytkenyt tyypin.... Muutamat yliuitot veivät onneksi pahimmat energiat, ja sen jälkeen neiti jaksoikin käyttäytyä melko normaalisti.

Saga noutaa kivasti vedestä, mutta tiputtaa helposti rantaveteen. Nyt koitin heittää aina toisen dummyn metsään jotta tulisi kiire vedestä ylös. Tämä toimi aika kivasti, ja dummy saatiin maalle ilman ravistuksia. Milalle tehtiin muutama kakkosmarkkeeraus niin että toinen dummy oli vedessä ja toinen maalla. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla Sagan kanssa pienemmän lammen ääressä, vaikutti kivan haasteelliselta!
Vesinoutojen jälkeen sai koirat vähän vetää henkeä ja riehua vapaasti siirtyessämme polkua eteenpäin. Löysimme kallion takaa täydellisen hakupaikan. Lammen rannasaa oli suopursua ja ja märkiä alueita, juuri täydellinen paikka kun halusin kokeilla josko Saga pystyy keskittymään hakuun vaikka dummy on juuri veden rajalla. Sain tietää että suopursu on niin voimmakkaan hajusta, että moni koira vierastaa mennä sen lähelle hakuun. Piilotimme kahdeksan dummya leveälle linjalle rantaan, mäkien taakse ja kaislikkoon. Tämän jälkeen koirat saivat vuorotellen hakea dummyn kerrallaan. Yllätyin erittäin positiivisesti kun Saga ei kertaakaan varastanut veteen, vaan haki jopa dummyn kaislikosta ilman ongelmaa! Paikalla istuminen Milan hakua odotellessa oli hieman haasteellisempi paikka, mutta namin avulla tämäkin haaste selätettiin. Viimeinen dummy osoittautui vaikeammaksi löytää, eikä Mila löytänyt sitä, sinnikkäästä hausta huolimatta. Saivat koirat sitten lopuksi samana aikaan etsiä sitä, ja Saga sen lopulta löysi mäen takaa piilosta.


Koirat saivat sitten vapaasti riehua ja leikkiä kun meidän piti kävellä takaisin autoille. Siis piti. Koska kävelimme ja kävelimme, mutta odottamamme polku autoille ei vaan tullut. Jotenkin olimme kävelleet koko lammen (joka osoittautui isoksi!) ympäri..! Tuli sitten tunnin ekstralenkki mistä eivät koirat tietysti valittaneet. Dummylaukku  ja kumisaappaat päällä lenkki ei tietysti ollut mukavin mahdollinen, mutta onneksi sää ja seura oli sitäkin parempaa. Pysähdyttiin ottamaan vähän kuvia koiruleista ja löydettiinkin lopulta autoille.


Treenattavaa Sagalle:

- Hallintaa veden äärellä (aina ei tehdä vesinoutoja vaikka ollaan veden äärellä).
 - Lähihakupillitystä ilman matkaa.
- Eteenlähetystä lyhyeltä matkalta, esim polkua pitkin jotta tämä vahvistuisi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)