sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Itseluottamuksen rakentamista ja tassujen kastelua

Aikojen alussa, Sagan saavuttua ensimmäisenä flattina taloomme, tarkoitus oli pitää häntä kotikoirana. Sitten kuvaan tuli näyttelyt. Sitten toko. Nomeen en ole koskaan oikein syttynyt kunnolla. Onhan se ollut kivaa treenata vaihteen vuoksi jotain muuta kun tokoa ja taipparit on ollut itsestäänselvyys, että tehdään. Mutta vasta viime aikoina on pieni, tavoitteelisempi, nomekipinä alkanut syttymään. Ehkä siihen tarvittiin koronapandemia, jotta olisi pakko päästä kunnolla metsään tuulettumaan välillä?

Viime viikonloppuna olimme mökillä, jossa on erinomaiset metsät nomeiluun sekä lapsenvahti (äitini), joka edesauttaa sen, että N voi tulla mukaan apparina ja heittäjänä metsään. Sanomattakin selvää, että viikonlopun teemana oli nomen tehotreenit koirien kanssa. Samalla sain harjoitella noutokuvien ottamista. 


*Saga*

*Simo*



Saga
Sagalle tein linjaa ja muutaman ohjauksen. Ohjaukset sujuvat yllättävän kivasti (toki tehdään vielä pienillä etäisyyksillä), koska Saga on tottunut tokosta tekemään ohjaustehtäviä. Pillikuuliaisuus on edelleen haaste. Poispäin juostessa pysähdys, sekä lähihaun pillitys tahtoo kaikua turhan helposti kuuroille korville neidin luultaessa tietävänsä ohjaajaa paremmin mitä pitää tehdä. Luoksetulon yhteydessä toimii paremmin, sekä muutaman toiston jälkeen kierrosten laskettua.

Linjaa olemme tehneet jo jonkin verran, ja edistystä on havaittavissa. Motivoidulle linjalle lähtee hyvin eikä enää karkaa hakuun yhtä helposti. Koska Sagan vedenhimo on erittäin vahva (mikään ei pysäytä tätä flattia menemästä veteen, ei edes ohjaajan huuto), tein linjan rantaan, veden äärelle. Ensimmäisellä kerralla oli pakko käydä kastamassa tassut ennen palautusta, mutta jo seuraava nouto sujui oppikirjan mukaisesti. Sagan kesäteema on veden äärellä malttia ja vesilinja Ehkä vielä joskus saan tuon vesihirviön ruotuun.




*Sikariote on paras ote, kun tulee kiire vedestä pois.*

Simo
Simo on saanut tehokuurin hakuruutua. Tyypillä tahtoo itseluottamus pettää parin haun jälkeen, varsinkin jos ei heti löydä. Nyt teimme motivoidun ruudun, oikein pienen sellaisen, vastatuuleen. Haki suureksi ilokseni neljä damia kuudesta, ilman minkäänlaista itseluottamus- tai motivaatio-ongelmaa. Tuulinen päivä edesauttoi damien löytämistä. Muutaman kerran olen toistanut harjoituksen eri maastoissa, eli todella pieni ruutu vastatuuleen motivoituna ja pikkuhiljaa alkaa itseluottamus kasvaa. 

Tein myös pari linjaa veden ääreen, jotka menivät oikein hienosti. Pidemmillä matkoilla epävarmuus iskee välillä, lähtee hyvin linjalle mutta puolessa välissä pysähtyy ja katsoo taakse, että minne matte jäi.Muuten lähtee suoraviivaisesti ja nopeasti linjalle. Kesän teemana paljon motivoituja juttuja, jotta saisimme itsevarmuutta lisää.





Onko sinulla ideoita tai treenivinkkejä miten treenata koiran itseluottamusta?

Mukavaa kevään jatkoa kaikille, pysykäähän terveinä!




















2 kommenttia:

  1. Käytä Sagaa hyödyksi Simon kanssa! Lähetät koirat vuorotellen hakuun, kateuskortti yleensä toimii. Kannattaa laittaa dameja oikeasti reilusti, tyyliin 15-30, että ne on helppo löytää (kuitenkin niin, ettei yhtä palauttaessa osu toinen silmiin matkan varrella). Esim. niin että Saga hakee yhden, Simo yhden, Saga kaksi, Simo yhden ja lopuksi Saga vielä pari, jonka jälkeen koirat odottamaan ja itse haet loput pois niiden katsellessa.

    Matkan lisäämiseksi taas voi tehdä niin, että kävelet Simon kanssa yhdessä syvälle hakuruutuun, heität oikein houkutellen pari damia vielä vähän kauemmas siitä missä olette, palaatte lähtöpaikalle ja lähetät heti etsimään. Kannattaa nakella damit niin, ettei niiden luo suoraan vie sun hajujälki, eli vähän edemmäs siitä missä itse seisot. Ei opi etsimään pelkästään ihmisten hajua vaan myös "puhtaasta" maastosta.

    Tempolle toimi ekoina hakutreeneinä myös se tosi kivasti, että joku jemmasi sen näkemättä dameja metsään, ja mentiin sinne yhdessä kävelemään koira vapaana. Kun pentu törmäsi damiin, iiiisot kehut ja houkuttelut että toisi näytille sen, mitä löysi. Äkkiä se alkoi skannata ympäristöä ihan eri tavalla. Kun mä en tiennyt, missä damit oli (joku muu vei), niin ei tullut itse vahingossa ohjattua koiraa niille, vaan se sai oikeasti itse etsiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Tuota "kateuskorttia" ja Sagaa ollaan kyllä käytetty. Sagalle hyvää treeniä, mutta Simo ei ollenkaan ymmärtänyt mistä oli kyse. ;) Täytynee vaan laittaa enemmän dameja ruutuun ja tuo vapaana kävely metsässä voisi toimia, pistän heti treenisuunnitelmaan, kiitos. :)

      Poista

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)