perjantai 22. toukokuuta 2015

Pohdintoja seuraamisen pimeästä päästä

Pikku-neidin TOKO treenit jatkuu. Sagan juoksujen takia meillä on ollut muutama viikko “yksityisopetusta”, eli ollaan tultu toko treeneihin juuri ennen kuin muu ryhmä lopettaa ja sen jälkeen Marianne on treenannut hetken minuna ja Sagaa. Meidän ryhmän urokset taisivat kokea juoksuisen neidin liian suureksi häiriöksi.

Träning 003

Tokoträning 4.5.15 013 Tokoträning 4.5.15 015

Nämä pari viikkoa, jota sopivasti osuivat ensimmäisen möllitokon kohdalle, auttoi meitä paljon saamaan kuvan siitä, mitkä liikkeet Saga jo osaa ja mitä tarvitsevat enemmän hiomista. Möllitokon jälkeen totesin että taitaa myös emännällä olla treenaamista käsien ja pään heilumisen kohdalla… Onneksi N on ottanut muutaman jäävän treenimme videolle että voin tarkistaa jos ne kädet pysyy siellä missä pitääkin vai olisiko teipillä asiaa.

Meidän suurin ongelma TOKO liikkeissä onkin seuraaminen. EN vain saa Saga kiinnostumaan siitä en sitten millään. Paikalla istuessa neiti pitää kontaktin jokseenkin hyvin myös häiriön alla, mutta heti kun lähdetään liikkeelle kontakti tippuu tai neiti kirmaa jossain edessä. Yleensä tämä kontaktin pitäminen onkin suurin haaste. Ollaan kokeiltu lelua kainalossa, namia kädessä ja suussa ja ties missä, askel kerralla, paljon kehumista ja hieman pakottamistakin. Mikään, siis ei mikään tunnu onnistuvan. Neiti kyllä tietää käsky tarkoittaa ja että silloin täytyy pitää kontakti, mutta tuo motivaatio tuntuu puuttuvan.

Tokoträning 4.5.15 019 Tokoträning 4.5.15 023Tokoträning 4.5.15 025 Tokoträning 4.5.15 028

Kontaktin treenaamista häiriön alla. Marianne yrittää saada Sagan huomion

Marianne kokeili myös neidin seurauttamista yksissä treeneissä, todeten että Saga kyllä pitää kontaktin mutta seuraamisen paikka on aivan hakusessa. Kun meikä taas treenaa seuruuta ongelma on päinvastainen, eli paikka on oikea mutta kontakti hiipuu. Olisiko kellään mitä ideaa tai ajatusta mitä tähän ongelmaan voisi kokeilla? Tuntuu tylsältä tietää neidin muuten olevan valmis virallisiin kokeisiin, mutta tuohon seuraamiseen pitäisi nyt löytää joku ratkaisu. En haluaisi jättää TOKOakaan vain tämän ongelman vuoksi kun muut liikkeet sujuvat jokseenkin hyvin…

Tokoträning 4.5.15 032Tokoträning 4.5.15 033Tokoträning 4.5.15 034Tokoträning 4.5.15 037Tokoträning 4.5.15 038Tokoträning 4.5.15 039Tokoträning 4.5.15 040

Luoksetulo ja paikkamakuu ovat pikku-neidin bravuuri liikkeitä. Etenkin luoksetulo. Ainoa mikä voisi antaa miinusta siinä on neidin hieno piruetti minkä hän joskus tekee ennen kuin istuutuu viereeni. Tähän en oikeastaan olekaan vielä puuttunut koska haluan säästää neidin innon siinä. Paikkamakuussa voi välillä mennä lonkalle mutta ei sen suurempia ongelmia ole. Pysyy paikallaan vaikka (melkein) mikä olisi.

MölliTOKO 3.5.2015 032

Jäävät ovat aika hyvällä mallilla, ainakin ALO luokkaan sopivia. liikkeestä seisomiseen haluaisin enemmän terävyyttä ja maahanmenoon vähän lisää vauhtia, mutta muuten taitaa olla aika hyvällä mallilla nämäkin. Silloin siis kun emäntä muistaa pitää kädet ja pään paikallaan! Nämä ongelmat riippuvat oikeastaan myös paljon neidin vireystilasta. Jos on korkea vire nämä liikkeet saavat usein sen napakkuuden jota haen, pitäisi vain saada ne varmemmiksi.    

                   

Se pää..

Este on ollut yksi Sagan varmimmista liikkeistä, mutta viimeaikoina neiti on ruvennut kieltämään. Koska neiti helposti tylsistyy luulen että tässä on vain peiliin katsomista. Olen melkein aina ottanut hypyn kokonaisena kokeenomaisena liikkeenä ja se on tietysti ollut neidille todella tylsää. Tämä liike nollattiin myös mölleissä kieltämisen takia. Nyt ollaan sitten heitetty palloa esteen yli ja leikitty, niin nyt alkaa taas sujumaan! Ainoa pieni epävarmuus on että neiti tuuppaa ennakoimaan perusasentoon menemisen kun menen viereen seisomaan. Uskon että tämä kuitenkin saada poiskytkettyä kunhan treenataan kunnolla. Nyt on treenit valitettavasti jäänyt hieman kakkoseksi työmäärän takia, mutta kohta alkaa loma niin eiköhän sitten jakseta taas uusin voimin!

Tokoträning 4.5.15 047

Tokoträning 4.5.15 053Tokoträning 4.5.15 055Tokoträning 4.5.15 058Tokoträning 4.5.15 059Tokoträning 4.5.15 060

Tällaisia mietteitä tällä kertaa. Nyt tulevana sunnuntaina on muuten seuraavat möllitokot, toivottakaa onnea, ja että neidin vire pysyy korkeana ja jäävät napakkoina! Iloiset kasvot

9 kommenttia:

 1. Voi hitsi mä niin osaan samaistua tohon, kun seuraaminen on se liike, joka ei meinaa sit onnistua millään! :D Me ollaan kans kokeiltu vaikka mitä keinoa ja rupee meilläkin keinot loppumaan.

  http://vuonna2014.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos myötätunnosta! Jotenkin pn fiilis että kaikilla muilla se onnistuu noin vain, niin kiva kuulla että joku muukin vääntää sen kanssa. :D

   Poista
 2. Lukaiseppa mun blogista pätkä Outi Hermiön tottiskurssista (löytyy muistiinpanot-kategoriasta), oisko siinä mitään uutta ajatusta teille? Siellä käytiin läpi juuri samantapaista ongelmaa ja koirakin sattui vielä olemaan flatti... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitos vinkistä! käyn heti lukaisemassa! :)

   Poista
  2. Moikka vielä! Saisitko sen postauksen jotenkin linkitetty tänne? En löytänyt sitä blogistasi... :/

   Poista
  3. Tässä. :) http://teamvallattomat.blogspot.fi/2015/03/outi-hermion-tottiskurssi.html

   Poista
 3. Tulee ehkä aika pitkä kommentti, seuraaminen on mulle semmoinen lempilapsi ja tykkään treenata sitä about joka treeneissä jotenkin :) Kannattaa ihan ensi alkuun tarkistaa, ettei koiralla ole mitään lihasjumeja, joiden takia se ei halua pitää päätä ylhäällä liikkeessä.

  Onko sulla eri käskyt seuraamiselle ja sivulletulolle? Jos Saga pitää sivulla hyvin katsekontaktia, niin auttaisiko, jos lähdet työstämään katsekontaktia myös liikkeeseen sivulletulojen kautta? Eli ensin ihan pieni askel uuteen perusasentoon, sitten vähän isompi jne.

  Mä opetin Aidanille perusasentoon "kontaktikäskyksi" sen, että mulla on nami vasemmassa kädessä, ja ensin pidän sitä eri puolilla koiran päätä (luopuminen, koira saa namin kun katsoo mua) ja sitten heiluttelin sitä koiran pään lähistöllä samalla tavalla kuin seuraamisessa. Kun lähdin liikkeelle ja siirsin namikäden koiran suusta sen pään vierelle, se tarjosi heti kontaktia, josta pääsin palkkaamaan.

  Jos koiran kontakti laskee heti, kun liikutat jalkaa seuraamiseen lähtiessä, aloita työstäminen siitä, että kontakti pysyy vaikka liikuttaisit jalkaa. Tee seuraa/sivu-käskystä kontaktikäsky, ja muista myös pitää pieni tauko seuraa-käskyn jälkeen, ennen kuin lähdet liikkeelle, jotta koira ehtii mukaan (tosi paljon näkee sitä, että ohjaajan jalka liikkuu ennen seuraa-käskyn antamista :)). Mä olen vahvistanut seuraa-käskyn merkitystä palkkaamalla koiran heti käskyn antamisen jälkeen joko namilla tai riehuleikillä, jotta se käskystä kiinnittäisi heti huomionsa muhun, ja nykyisin mun ei tarvitse odottaa koiran katsekontaktia vaan voin lähteä seurauttamaan sitä vaikka se tuijottelisi jonnekin ihan muualle käskynantohetkellä.

  Mä en koskaan palkkaa koiraa seuraamisesta, jossa sillä laskee kontakti edes kerran, se saa siitä heti huomautuksen (höpönlöpön, et sä noin voi tehdä, toi oli väärin tms), liike loppuu ja palkan mahdollisuus katoaa. Otan seuraamisen alusta ja palkkaan ennen kuin koira ehtii vilkuilla muualle. Alussa lähdettiin liikkeelle siis ihan askeleen-parin seuraamisista, aika nopeasti matkaa kyllä pystyi jatkamaan. Tämä vaatii paljon työtä ja tarkkuutta ja sitä, että kriteeristä (=katsekontakti) ei lipsuta kertaakaan, vaan sen tiputtamisesta tulee aina huomautus ja suoritus keskeytyy ilman palkkaa.

  Mitä kuvia ja videoita katsoin, niin katso eteenpäin, älä koiraa. Näet koiran kyllä sivusilmällä vaikka et tuijottaisi sitä, tuijottaminen ja koiran päälle kumartuminen usein paineistaa koiria ja saa ne välttelemään katsekontaktia. Muista myös kävellä itse reippaasti eteenpäin ja koita tehdä nopeita käännöksiä eri suuntaan, jotta koiran täytyy kiinnittää huomiota suhun pysyäkseen mukana. Mä tein tätä remmissä nome-puolen seuraamiseen, koira sai saman tien palautteen remmin nykäisyllä jos se ei seurannut mihin mä menin. Ja tietysti palkan silloin, kun se kulki hyvin mukana.

  Koiralle voi myös opettaa katsekontaktin jonnekin muualle kuin ohjaajan kasvoihin, esim napaan tai lantioon. Jos se siis kokee sun tuijottamisen epämiellyttävänä, tai korkealle tuijottaminen läheltä on fyysisesti hankalaa.

  Mielentilatreenit eli katsekontakti- ja asennetreeni kannattaa pitää erillään tarkkuustreenistä, jossa hiotaan oikeaa paikkaa tai seuraamisen käännöksiä tms. teknisiä asioita. Mä opetin Aidanille myös sen, että kun mä olen hiljaa ja jäykkänä ja hermostuneen oloinen, niin on ehdottoman kannattavaa tillittää mua ja keskittyä tekemiseen, sillä siitä seuraa tosi nopeasti palkka.. Helpottaa kisatyöskentelyä, kun koira alkaa toivoa palkkaa silloin, kun ohjaaja jäykistelee ja hermoilee ja tekee tyhmiä asioita :D

  Tsemppiä, treenillä se varmasti helpottaa! Ei kannata jättää tokoa ihan vielä, koira on nuori ja musta tuntuu, että fläteille seuraamisessa usein on haasteita. Jos ei muu auta, niin suosittelen yksityistunteja joltain mahdollisimman erilaisia koiria kouluttaneelta ja itsekin paljon kisanneelta tokoihmiseltä, niitä täällä etelässä kyllä riittää. Seuraaminen on vaikea liike, ja valitettavasti just alokasluokka on pelkästään sitä seuraamista täynnä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitos vinkeistä! Juu Sagalla on eri käsky sivulletulolle(sidan) ja seuraamiseen(fot). Nome puolinen seuraaminen onneksi onnsituu aika hyvin Saga vaan saa tallustella siinä vieressä. Ollaan yritetty ottaa ihan askel-kaksi seuraamista, mutta juuri silloin se kontakti tippuu useimmiten. Olen namin kanssa myös yrittänyt,jolloin neiti seuraa sitä eikä minua..mutta voisi olla ideaa testata tuota että pitää namia eri paikoissa jotta siitä tulee luopuminen. Tuo pinei tauko ennen liikkumista oli myös hyvä idea, kiitos siitä! Tiedän itse että olen mahdoton hätähousu lähteä liikkeelle, niin hyvä aina välillä muistuttaa siitä ja otta iha yli rauhallisesti. :D

   Tuo koiraan katsominen on myös totta, olen siitä ihan tietoinen. On vaan vaikea nähdä koiraa kun treenaa yksin josko se katsoo tai ei. Mutta täytyy kuitenkin varmaan vaan yrittää olla vielä tarkempi sen kanssa. Suurkiitos vielä vinkeistä!

   Poista

Kiitos kun kävit piipahtamassa! Terkkuja ja kommentteja saa mielellään jättää! :)